Rub A Dub Style: The Roots Of Modern Dancehall

12:04 1/6/2012 - Πηγή: Mixtape

Η καναδή Beth Lesser γνωρίζει σχεδόν καλύτερα από τον καθένα την ιστορία της reggae/dancehall και το αποδεικνύει περίτρανα και πάλι στο νέο της  βιβλίο.

H μακροχρόνια σχέση της Beth Lesser με την reggae ξεκινά το 1980 με το fanzine Live Good Today των Rockers International του εμβληματικού μουσικού / παραγωγού Augustus Pablo που σταδιακά μετατράπηκε σε κανονικό reggae

περιοδικό υπό τον τίτλο Reggae Quarterly. Παράλληλα ο συζυγός της Dave Kingston είχε την εκπομπή Reggae Showcase στον ρ/σ CKLN του Toronto για πάνω από δέκα χρόνια ενώ στην διάρκεια των ετών οι Lesser και Kingston έχουν επισκεφθεί δεκάδες φορές την Jamaica (μάλιστα έχουν παντρευτεί σε dancehall dance στο σπίτι του Sugar Minott!) για συνεντεύξεις με μουσικούς και φωτογραφήσεις (αρκετές από τις φωτογραφίες αυτές κοσμούν και εξώφυλλα δίσκων).

Η Lesser έχει εκδόσει τρία βίβλία ως τώρα: King Jammy’s (1989), The Legend Of Sugar Minott and Youth Promotion (2011) και το εξαιρετικό φωτογραφικό λεύκωμα Dancehall: The Rise Of Jamaican Dancehall Culture (2008) στην Soul Jazz  (συστήνονται ανεπιφύλακτα και οι δύο συλλογές γνωριμίας με το είδος που κυκλοφόρησαν συνοδευτικά με τον ίδιο τίτλο στην ίδια εταιρεία).

Το Rub A Dub Style: The Roots Of Modern Dancehall είναι το τέταρτο βιβλίο της και είναι μια περιέκτικοτατη εξιστόρηση της γέννησης και άνδρωσης του dancehall ιδιώματος από τις αρχές των 50s και τα πρώτα sound systems και dances στην roots περίοδο των 70s και από εκεί σττην αλλαγή παραδείγματος στα 80s με τις πιο ηλεκτρονικές παραγωγες, μην παραλείποντας όμως να εντάξει παράλληλα σε αυτήν την εξιστόρηση και τις γενικότερες πολιτικές και κοινωνικες εξελίξεις που λάμβαναν χώρα.

Ξεχωριστά κεφάλαια αφιερώνονται σε όλες τις κύριες μορφές του είδους, από τον U-Roy -ο επονομαζόμενος και The Originator μιας και υπήρξε ουσιαστικά ο πρώτος dancehall βοκαλίστας (έτσι πρέπει να τον αποκαλούμε και στο mixtape αφού το πρώτο live review του site ήταν για αυτόν το 2007!)- μέχρι τον Shabba Ranks, στις διάφορες επιμέρους τεχνικές (chanting stlye, sing-jay style, κλπ), σε παραγωγούς, δισκογραφικές εταιρείες, τρόπους διάδοσης της μουσικής, κλπ.

Μια ολοκληρώμενη προσπάθεια λοιπόν από την Beth Lesser που απευθύνεται τόσο σε γνώστες του είδους όσο και σε αυτόν-η που θέλει να μάθει και το μόνο που λείπει κατά την γνώμη μου από το Rub A Dub Style: The Roots Of Modern Dancehall είναι μια ενδεικτική προτεινόμενη δισκογραφία.

Το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος. Επειδή φέτος γιορτάζονται τα 50 χρόνια ανεξαρτησίας της Τζαμάικα, η Beth Lesser αποφάσισε να διαθέσει το βίβλιο ως δωρεάν pdf download μέσα από το προσωπικό της site. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η ίδια:

“By making this new book available as a free download, my goal is to reach a wider readership and promote a greater understanding and appreciation of the efforts that these artists and musicians put into creating such a powerful and dynamic expression of Jamaican culture.”

Τίτλος: Rub A Dub Style: The Ro

Keywords
Τυχαία Θέματα