Electric Litany – Enduring Days You Will Overcome

10:24 29/5/2014 - Πηγή: Mixtape

H τετράδα των Electric Litany εξακολουθεί να προσεγγίζει μέσω της ηχητικής της δράσης τις παραστάσεις μιας δυσχερούς καθημερινότητας, με ανεπιτήδευτο τρόπο που συγκινεί.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα που, ευθύς εξ αρχής ίσως, μπορεί κάποιος να εντοπίσει στο ηχητικό πρόσωπο των Electric Litany, έχει πραγματικό ενδιαφέρον. Αυτό το γνώρισμα δεν είναι άλλο από τη διαρκή και ισορροπημένη όσμωση μεταξύ εσωστρέφειας και εξωστρέφειας, εσωτερικής κατανάλωσης των σκέψεων και εξομολογητικής ροής αυτών. Αυτό (το γνώρισμα) αποτελεί και μια από τις γενεσιουργές αιτίες τού ιδιόμορφου αντίκτυπου του

δεύτερου LP τους.

Όντας πιότερο κατασταλαγμένοι σε σχέση με την παρθενική τους πλήρους διάρκειας απόπειρα, η οποία εσωκλείστηκε στο How To Be A Child & Win The War, στο Enduring Days You Will Overcome, οι Αλέξανδρος Μιάρης, Richard Simic, Αλέξανδρος Δεληγιαννίδης και Benjamin Prince, διατηρούν ίσες αποστάσεις από την σκεπτικιστική αντίδραση απέναντι σε όσα τους απασχολούν και την ορμητική εκδήλωση των θέσεών τους. Στο νέο τους άλμπουμ, λοιπόν, υφίστανται στιγμές που τους «φωτογραφίζουν» σκεπτικούς, σχεδόν κατηφείς μπροστά στις βιωματικές τους παραστάσεις και άλλες που μαρτυρούν την επικριτική τους διάθεση αντικριστά από τα κακώς κείμενα της καθημερινότητάς τους.

Τέσσερα χρόνια μετά το ολοκληρωμένο της ντεμπούτο, η τετραμελής παρέα στήνει και πάλι γέφυρες ανάμεσα σε δομές, φόρμες και ύφη. Ο μελανόμορφος λυρισμός που διέσχιζε τις εκφάνσεις της τεχνοτροπίας τους έχει καταφανές στίγμα και στο καινούργιο τους πόνημα, με την αρωγή των μελωδιών που αναρριχούνται στην κορυφή των συνθέσεων, της εναλλαγής βαρύτονων και υψίτονων φωνητικών (από τον Μιάρη) και του κλίματος μυσταγωγίας που απλώνεται από άκρη έως άκρη στο συνολικό ηχογράφημα.

Εκείνα που τώρα αποκτούν υπολογίσιμο έρεισμα σε σχέση με το παρελθόν, είναι οι παχιές γραμμές των συνθεσάιζερ, η «πλαστική» ρυθμολογία και οι λούπες μέσω των ηλεκτρονικών στηριγμάτων, η παραμορφωτική ισχύς του vocoder, τα κατανυκτικά «κουδουνίσματα» του περσικού σαντουριού. Συστατικά, που κατά κύριο λόγο τοποθετούνται ευφυώς σε κομβικά σημεία των κομματιών και σε συνδυασμό τόσο με τον ενορχηστρωτικό αναβρασμό (στον οποίο συνηγορούν) όσο και με την καθηλωτική παραγωγή σε συνεργασία με τους Alan Parsons και Γιώργο Μπότη, που ρέπουν προς τον μαξιμαλισμό (και τη φουτουριστική νοοτροπία εκ των progressive 70s) μα ποτέ προς τον βερμπαλισμό, σχηματίζουν ένα ηχητικό αποτέλεσμα συνεκτικό και γάργαρο.

Στήνεις αυτί στο “Silence” και αφουγκράζεσαι τη χρήση του vocoder και του synth πλάι σε πρίμες και μπάσες συχνότητες (κιθάρας και μπάσου), η οποία μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να ξενίζει, αλλά εν τέλει προσδίδει στο νεοφερμένο πλάνο τού γκρουπ την απαραίτητη στηλιτευτική χροιά. Αγκιστρώνεσαι στο “Hold Fast To Dreams”, και αντιλαμβάνεσαι πως λειτουργεί όπως και παλαιότερα η συνύπαρξη γλυκόπικρα αντηχούσας κιθάρας (με reverb και delay εφέ) και μελίρρυτου πιάνου, με τη διαφορά ότι στην εξίσωση πλέον προστίθεται ένα ευφορικό κρεσέντο κατευθείαν από τα πλήκτρα του συνθεσάιζερ. Μεταπηδάς στην άνευρη πλαισίωση της γοτθικής ερμηνείας του Μιάρη από το σαντούρι και την κρητική λύρα (“The Soul Remembers Everything”) και σε έναν αξιόλογο, πλην όμως προβλέψιμο σπαραγμό (“In The Morning”). Εισπράττεις και πάλι την αγάπη του συγκροτήματος για τις λιτανείες της Κέρκυρας και το ρομαντισμό στο κλασικίζον έργο του Χατζιδάκι, μέσα από τις «χαραμάδες» των “Vanish” και “Farewell (To Setting Flowers)”.

Όσοι αναμένουν τις εκκενώσεις λευκού θορύβου, το ρομποτικό τέμπο και τον συγκοπτόμενο ενθουσιασμό της μετά-πανκ παρακαταθήκης του Martin Hannett, στοιχεία που παρουσίασαν πρωτύτερα χρονικά οι EL, δεν θα μείνουν ανικανοποίητοι. Τα “Name” (με τις υπέροχα γκριζωπές ωδές των πλήκτρων), “Enduring Days You Will Overcome” (υπό την προοδευτική σκοπιά του ροκ) και “Feather Of Ecstasy”, συνδράμουν αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση… Εκείνοι πάντως και πολλοί ακόμη, ενδέχεται να αντλήσουν πλήθος εικόνων από τη σπουδαιότητα του πιο ιδιαίτερου δημιουργήματος μέσα στο δίσκο και ενός από τα πλέον ιδιαίτερα στην έως τώρα «τροχιά» των Electric Litany. Του “You Make Me Feel”, το οποίο ξεκινά τη δράση του σε ένα ηλεκτρο-υπόστρωμα, για να μας υποβάλλει εν συνεχεία σε ένα ανατριχιαστικά όμορφο γαϊτανάκι αισθαντικότητας. Κατά τη διάρκεια αυτού, μπασογραμμές τρεκλίζουν, φωνές και νότες από τη συνομιλία χορδών και πλήκτρων παιανίζουν, beats προσιδιάζουν σε παλμούς καρδιάς.

Στο μεγαλύτερο μέρος του Enduring Days Will Overcome, η μη καλούπωση των εμπνεύσεων των Electric Litany με την έννοια της μη τοποθέτησης ενός «σφραγισμένου» περιγράμματος σε αυτές, επιτρέπουν στο σχήμα να συγκινεί αβίαστα και να διαχέει «σπόρους» ψυχικής ανάτασης και αγαλλίασης.

Label: Inner Ear
Track(s) For Your Mixtape: “Hold Fast To Dreams”, “Name”, “You Make Me Feel”


Enduring Days You Will Overcome by Electric Litany

Keywords
Τυχαία Θέματα