Biotech – Alive We Die

01:25 6/4/2012 - Πηγή: Mixtape

Χαιρετίζουμε πάντα με ενθουσιασμό κάθε νέα προσπάθεια ελληνικού συγκροτήματος που κάνει τα πρώτα του βήματα στον άχαρο χώρο της δισκογραφίας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι Biotech οι οποίοι μόλις πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλο ‘Alive We Die’, από τη Sony Music.

Οι Biotech πρωτοξεκίνησαν ως Blissard, ηχογράφησαν 5 demo,

άλλαξαν πολλές φορές το ύφος της μουσικής τους, για να φτάσουν στην τωρινή τους μορφή. Ως Biotech πλέον κέρδισαν το 2009 το διαγωνισμό Band Festival Contest του ωδείου Φίλιππος Νάκας.

Το γεγονός αυτό τους άνοιξε αρκετές πόρτες και τους εξασφάλισε πολλές ζωντανές εμφανίσεις δίπλα σε καλλιτέχνες όπως οι Birdy Nam Nam, N.O.H.A., Illegal Operation, Μανώλης Αγγελάκης, Θάνος Ανεστόπουλος μεταξύ άλλων.Έφτασε λοιπόν και η ώρα για το πρώτο τους άλμπουμ, το οποίο μάλιστα, όπως εξομολογήθηκαν οι ίδιοι, βγήκε στην επιφάνεια μετά από πολλούς κόπους και φυσικά πολλά έξοδα, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε νέο συγκρότημα στις μέρες μας, μιας και το d.i.y. έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας κάθε ενεργού μουσικού.

Το ‘Alive We Die’ αποτελείται από 9 συνθέσεις των Biotech, χτισμένες γύρω από τη φωνή της Μαρίας Τομπάζου, η οποία αναλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά και το στιχουργικό μέρος του άλμπουμ. Τα γυναικεία φωνητικά, με τη δυναμική της Μαρίας είναι και το σημείο διαφοροποίησης των Biotech σε σχέση με τα υπόλοιπα νέα ελληνικά συγκροτήματα που ξεπρόβαλαν τελευταία στο προσκήνιο.  Η αίσθηση που μου άφησε το πρώτο άκουσμα αυτού του άλμπουμ, είναι παρόμοια με αυτή που μου είχε δημιουργήσει το ‘Room of Toys’ των Echo Tattoo δεκαπέντε χρόνια πριν. Όχι ως προς τη μουσική καθεαυτή, αλλά προς την δυναμική παρουσία μιας γυναικείας φωνής στο προσκήνιο.

Η μουσική των Biotech διαθέτει έξυπνες εναλλαγές στους ρυθμούς, δείγμα μουσικής παιδείας και αντίληψης, αλλάζοντας ύφος σχεδόν σε κάθε τραγούδι, περνώντας με μεγάλη ευκολία από κλασσικά indie στερεότυπα σε trip hop φόρμες και από electro εισαγωγές σε κιθαριστικά ξεσπάσματα. Ακούγοντας κάποιος προσεκτικά το άλμπουμ, θα παρατηρήσει ότι οι Biotech αγαπάνε τους Radiohead και τους Pink Floyd λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους, ενώ ζωντανά μου θύμισαν αρκετά την ενορχήστρωση των Archive της εποχής του ‘You All Look the Same to Me’ και έπειτα.

Καλύτερη στιγμή του άλμπουμ, και “κράχτης” προς υποψήφιους ακροατές, το εναρκτήριο ‘Alive He Died’, ενώ ξεχωρίζουν και τα ‘Heal Me’, ‘Freeze from the Sun’, χωρίς να υστερεί όμως το instant classic για τους φίλους της μπάντας, ‘Sex Cars & R’n’B’ με βάση τα παραδοσιακά κρουστά του Στέφανου Ψαραδάκη αλλά και το progressive πέρασμα της κιθάρας του κινητήριου μοχλού της μπάντας Ανέστη Ψαραδάκου.

Άξιο αναφοράς είναι και το artwork του cd, το οποίο επιμελήθηκαν εξ’ ολοκλήρου οι Κωστής Βήχος και Ηλίας Καραχάλιος, μπασίστας και drummer των Biotech αντίστοιχα.

Το ‘Alive We Die’ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ζωντανά και μπροστά στους φίλους του συγκροτήματος την προηγούμενη Κυριακή, 1 Απριλίου, στο -

Keywords
Τυχαία Θέματα