Λόγια του... αέρα!

17:29 20/3/2012 - Πηγή: Myself

Μετρήσεις σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού φέρνουν στο φως συμπεράσματα που θα σε κάνουν να νιώσεις άβολα μέσα στο ίδιο σου το σπίτι: η εσωτερική ατμόσφαιρα των κατοικιών μπορεί να φέρει 2 έως 5 φορές περισσότερους ρύπους και μολυσματικούς παράγοντες από ό,τι η εξωτερική. Τα σύγχρονα «αερικά» εμφανίζονται με ονομασίες όπως πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), ραδόνιο, μύκητες, ακάρεα και μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης, αναπνευστικά προβλήματα. Τα ενθαρρυντικά νέα

είναι ότι μπορείς να τα αντιμετωπίσεις λαμβάνοντας μέτρα που προσαρμόζονται στην... τσέπη σου.

Χωρίς κόστος 

Άνοιξε τα παράθυρα. Τι πιο απλό προκειμένου να αραιώσεις τους ρύπους που κυκλοφορούν στον αέρα του σπιτιού, από το να αφήσεις να εισβάλει στο σπίτι αέρας; Το να αερίζεις το σπίτι για 10' την ημέρα είναι αρκετό. Εκτός βέβαια κι αν γειτονεύεις με ένα εργοστάσιο ή κάποια άλλη εστία ρύπανσης (π.χ. έναν αυτοκινητόδρομο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να πάρεις πρόσθετα μέτρα, ξοδεύοντας κάτι παραπάνω. Απαγορευτικός, επιπλέον, είναι ο αερισμός την εποχή που κυκλοφορεί γύρη ή όταν έχει πολλή υγρασία.

Επιχείρηση (ηλεκτρική) σκούπα. Η σκόνη μπορεί να αποδειχθεί ένα κοκτέιλ επικίνδυνων ρύπων, αφού μπορεί να έχει απορροφήσει τοξικά αέρια, συμπεριλαμβανομένων και των πτητικών οργανικών ενώσεων και του ραδονίου. Για να την εξαφανίσεις από το χάρτη του σπιτιού σου, φρόντισε να περνάς όλη την επιφάνεια του δαπέδου αργά και μεθοδικά. Αν κινείς το πέλμα της σκούπας πολύ γρήγορα, τότε το πιο πιθανόν είναι να σκορπάς δεξιά και αριστερά ένα μέρος της σκόνης. Για καλύτερα αποτελέσματα, να σκουπίζεις δύο φορές την εβδομάδα. Με την προϋπόθεση να αλλάζεις τακτικά τη σακούλα.

Αερισμός του μπάνιου. Φρόντιζε να αερίζεις καλά το μπάνιο, μετά από κάθε ντους, όταν χρησιμοποιείς κρέμες αποτρίχωσης ή κάθε φορά που βάφεις τα μαλλιά και τα νύχια σου. Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας ενισχύουν την ανάπτυξη μυκήτων και τα σπόρια τους με τη σειρά τους μπορεί να εισβάλουν στην αναπνευστική οδό και να προκαλέσουν βήχα, πόνους στο στήθος ή ερεθισμούς στα μάτια. Αν το μπάνιο σου δεν έχει παράθυρο, να ενεργοποιείς το σύστημα του εξαερισμού.

Ξέχνα το τζάκι. Η καύση του ξύλου μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες που συμβάλλουν στην πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων ή που οδηγούν σε ασθένειες της καρδιάς και των πνευμόνων, σύμφωνα με την American Lung Association. Για παράδειγμα, στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, υπολογίστηκε ότι από το Νοέμβριο έως το Φεβρουάριο, τα τζάκια συμβάλλουν κατά 33% στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης -ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που προέρχεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι όπου υπάρχει φλόγα παράγεται και διοξείδιο του αζώτου, οπότε φρόντιζε να αερίζεις καλά το χώρο όταν ανάβεις το τζάκι.

Του κουτιού. Βγάλε έξω από το σπίτι τα χρησιμοποιημένα κουτιά μπογιάς. Ακόμη και αν τα έχεις κλείσει καλά, πάντα θα υπάρχει κίνδυνος να απελευθερώσουν πτητικές οργανικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα.

Λύ

Keywords
Τυχαία Θέματα