Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στην προεκλογική εκδήλωση του Θωμά Παπαδόπουλου

Ο Παπαδόπουλος Θωμάς, υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης, την Τρίτη ολοκλήρωσε με επιτυχία την προεκλογική του εκδήλωση. Η απήχηση της οποίας ήταν πολύ υψηλή, αφού ο κόσμος τον εμπιστεύθηκε και παρευρέθηκε για να ακούσει την Κεντρική Πολιτική Ομιλία του υποψηφίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν γνωστές προσωπικότητες του σοσιαλδημοκρατικού χώρου με τις πιο αξιοσημείωτες εκ των οποίων να είναι:

1) Παπαστεργίου Χρήστος

– υποψήφιος Περιφερειάρχης με το ΠΑΣΟΚ, εισηγητής στην εκδήλωση

2) Εδιάρογλου Ρούλης – Εκπρόσωπος Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, εισηγητής στην εκδήλωση

3) Τζιόλας Ελευθέριος – πρ. Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναπληρωτής νομάρχης και αντινομάρχης Θεσσαλονίκης

4) Ρομπόπουλος Θωμάς – πρ. Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ

5) Ελευθεριάδης Ευριβιάδης – γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Ένεκεν” στις 19:00 και διήρκησε περίπου μία ώρα. Υπήρχαν χαμόγελα και συζητήσεις, δημιουργώντας μία αίσθηση αυτοπεποίθησης για τους ευρύτερους εκλογικούς στόχους που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της προεκλογικής του πορείας.

Η ομιλία του κ. Παπαδόπουλου ξεκίνησε με σχολιασμούς που αφορούν την επικαιρότητα επικεντρωμένη στην επιστολή του πρώην Υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου, εστιάζοντας στις δομικές παθογένειες της οικονομίας, το δημόσιο κρατικό χρέος και τις συζητήσεις γύρω από τα επιχειρήματα που αφορούν την επενδυτική βαθμίδα της χώρας. Κλείνοντας την εισαγωγή του ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε την προσοχή των παρευρισκομένων στο καίριο ζήτημα της έκθεσης PEGA αναφερόμενος στην διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας σε εταίρους και συμμάχους καθώς και την διάκριση των εξουσιών στο εσωτερικό της χώρας. Ο υποψήφιος αναφέρθηκε και στην στάση του κ. Γεραπετρίτη καθώς και στο παράδειγμα της Λιζ Τρας στην Μ. Βρετανία.

“Ζούμε επομένως μια παρατεταμένη κρίση ως αποτέλεσμα τόσο των παγκόσμιων κρίσεων όσο και των εσωτερικών δικών μας σοβαρών προβλημάτων” αναφέρει ο υποψήφιος, συνεχίζοντας πως “Η παρατεταμένη αυτή κρίση έχει δημιουργήσει και μια κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και παράλληλα της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και του τρόπου λειτουργίας θεσμών όπως είναι η δικαιοσύνη”.

Πολιτική νύξη έκανε και στην έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με τα ποσοστά εμπιστοσύνης προς το κοινοβούλιο να είναι “14% με μέσο όρο το 32%”.

Κατά την γνώμη του ο υποψήφιος θεωρεί πως η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά σε ένα σταυροδρόμι που είτε θα ακολουθηθεί μία κατεύθυνση ουσιαστικού εκσυγχρονισμού για την απαλλαγή των χρόνιων κακοδαιμονιών είτε θα ακολουθηθεί η διαχρονική φιλοσοφία που ήδη επικρατεί χωρίς να συμβεί τίποτα καινούργιο με άμεσο αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών.

Ο κ. Παπαδόπουλος προβλημάτισε το κοινό του αναφερόμενος στα θεσμικά κενά της πολιτείας όπως “οι συμβάσεις και αναθέσεις των έργων στους εργολάβους, οι τακτικές των καθυστερήσεων, των νομικών κωλυμάτων που μπαίνουν και το πρόβλημα των
καθυστερήσεων στις αποφάσεις της δικαιοσύνης”, τονίζοντας την ανάγκη για εκσυγχρονισμό στους βασικούς πυλώνες λειτουργίας μίας υγιής πολιτείας.

Στην συνέχεια άσκησε κριτική στην ΝΔ, υπογραμμίζοντας την τακτική ανάπτυξης της που ευνοεί διαχρονικά τους οικονομικά ισχυρούς ενώ παράλληλα αυξάνεται η φτωχοποίηση του μέσου έλληνα. Στην λογική αυτή σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο σήμερα ακολουθείται η ενεργειακή πολιτική στην χώρα, προτείνοντας λύσεις που αφορούν την δημιουργία ενεργειακών δικτύων που θα αφορούν την πλειοψηφία του πληθυσμού και θα προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία στα νοικοκυριά.

Αντίστοιχα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως “σαν προτεραιότητα φαίνεται να βάζει την ισχυροποίηση της θέσης του στην πολιτική ζωή της χώρας και για αυτό φυσικά λέει πράγματα που μπορεί να του φέρουν ψήφους αλλά δεν θα κάνουν καλό στη χώρα.” Τονίζει ότι “Το έχει ξανακάνει”. Κλείνοντας το θέμα της αντιπολίτευσης, αναφέρει πως “ οι συντεχνίες βλέπουν τον κ. Τσίπρα ως αυτόν που θα προωθήσει τα συμφέροντα τους, αλλά αυτά δεν συμβαδίζουν πάντα με το συλλογικό συμφέρον. Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί ένα κρατικό μοντέλο στην οικονομία με εγγενή καχυποψία προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που μπορούν να ωφελήσουν την χώρα και αυτό δεν συμβαδίζει με το μοντέλο μίας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής χώρας. ”.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος, κερδίζοντας την προσοχή του ακροατηρίου του, εισήλθε στις διαχρονικές έννοιες της προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας τονίζοντας ότι “το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική παράταξη της χώρας που οραματίζεται και επιδιώκει μία μικτή οικονομία με την συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε αυτήν”.

Ο υποψήφιος αναφέρθηκε στις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που σχετίζονται με την Ενέργεια, τον Τουρισμό, την Βιομηχανία, την Μεταποίηση, το Εμπόριο καθώς και την ανάγκη για καινοτομία στις Νέες Τεχνολογίες, την Έρευνα και την Ρομποτική, η οποίες όχι μόνο θα δημιουργήσουν τις δομικές προδιαγραφές για περαιτέρω υποδομές στον τομέα των νέων τεχνολογιών, αλλά και θα εξασφαλίσουν έναν εξαγωγικό χαρακτήρα στην Ελλάδα, με σοβαρές δυναμικές στον ΑΕΠ της χώρας.

Μίλησε επίσης για την ζωτική ανάγκη της ενίσχυσης της Αμυντικής Βιομηχανίας η οποία έχει παράδοση στη χώρα.

Στο πλαίσιο της Καινοτομίας ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, πραγματοποίησε μία πολύ δημιουργική διασύνδεση ανάμεσα σε Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και την αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις έρευνας και εργασίας που θα αντανακλούν και θα απορροφούν το υψηλό κεφάλαιο του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας.

“Πρέπει να πραγματοποιήσουμε στροφή από την στείρα απομνημόνευση στην κριτική μάθηση και στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και της δημιουργικότητας. Η σύνδεση του σχολείου, του Πανεπιστήμιου και ευρύτερα της εκπαίδευσης είναι επιτακτική με την πραγματική ζωή, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των εξελίξεων στις επιστήμες και την γνώση”.

Όσον αφορά τους Νέους μίλησε για τα εργασιακά τους δικαιώματα, τους κατώτατους μισθούς καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές διαβίωσης που τους αφορούν.

“Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται μετά από διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και άμεσο ξεπάγωμα των τριετιών. Η κατάργηση των διατάξεων του Νόμου της ΝΔ για το ωράριο, τις απολύσεις καθώς και η ανασύνταξη του ΣΕΠΕ, αποτελούν τα πρώτα βήματα για την εξασφάλιση ενός υγειούς εργασιακού περιβάλλοντος”.

Κλείνοντας ο υποψήφιος τόνισε τα φορολογικά κίνητρα που είναι αναγκαία για να αναζωπυρώσουν τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των νέων, αφού μέσω αυτών θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Θωμάς Παπαδόπουλος, μίλησε για τους θεσμούς διαφάνειας της χώρας υπογραμμίζοντας την σημασία του ΑΣΕΠ καθώς και προτείνοντας προοπτικές βελτιστοποίησης του ως διαδικασία επιλογής των αιτούντων. Ενώ επίσης αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η Διαύγεια στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι πολιτικές αποφάσεις.

“Είναι επιτακτικό να αποκομματοποιήσουμε το κράτος ενώ παράλληλα ισχυροποιούμε τις Ανεξάρτητες Αρχές”.

Επίσης σημαντικές κρίθηκαν οι παρεμβάσεις του στα μείζονος σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, λέγοντας πως είναι “ο μεγάλος ασθενής της χώρας”.

“Η ιδιωτική υγεία αναπτύσσεται συνεχώς σε σχέση με την Δημόσια. Είναι χρέος μας να το αντιμετωπίσουμε αυτό. Μετά την Υγειονομική κρίση της πανδημίας το ΕΣΥ έμεινε αβοήθητο. Η κυβέρνηση πήρε σπασμωδικά μέτρα, αποδεικνύοντας μας ότι δεν είναι στη φιλοσοφία της το δημόσιο συμφέρον. Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην επαναφορά του Δημόσιου Δωρεάν Εθνικού Συστήματος Υγείας και κατάργηση του άρθρου 10”.

Ο υποψήφιος τόνισε ότι σημαντικός παράγοντας για την βελτιστοποίηση του ΕΣΥ, είναι η ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας υγείας, που αφορά την πρόληψη και την περίθαλψη. Επίσης αναφέρθηκε ότι ο ανασχηματισμός του ΕΣΥ θα γίνει με πόρους που θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ, συνολικών χρημάτων περίπου του 8-10% των κονδυλίων που θα χορηγηθούν.

“Έτσι θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη που έχουμε από Γενικούς γιατρούς. Πρόβλημα άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα εξειδίκευσης των γιατρών ευρύτερα. Ένα θέμα που αφορά τις ανορθολογικές και αυξημένες δαπάνες σε τομείς που τελικά είναι περιττοί. Χωρίς την πρωτοβάθμια υγεία, τα Νοσοκομεία θα αντιμετωπίζουν διαρκώς πιέσεις ενώ οι πολίτες θα καταφεύγουν στην ιδιωτική περίθαλψη’.

“Επιτακτική η ανάγκη συγκρότησης ψηφιακών φακέλων, η αύξηση των αμοιβών και η σύνδεση μπόνους, με την απόδοση των γιατρών και του προσωπικού. Επίσης υπάρχει ανάγκη για ανακατανομή των νοσοκομειακών δομών. Έτσι θα δημιουργήσουμε μαζί τον νέο υγειονομικό χάρτη της Χώρας”.

Να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος Παπαδόπουλος Θωμάς είναι ιατρός καρδιολόγος, με πλούσιο βιογραφικό και πείρα δεκαετιών.

Την ομιλία κλείνει ο υποψήφιος με τις προγραμματικές του προτάσεις για την Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος ότι η πόλη έχει την 9η οικονομική θέση στην χώρα, γεγονός που εγείρει πολλούς προβληματισμούς σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της.

“Η Θεσσαλονίκη έχει εγκαταλειφθεί από την κεντρική κυβέρνηση. Όχι μόνο της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.”

“Τα προβλήματα της πόλης που σχετίζονται με την ανεργία, την αποβιομηχάνιση, το κυκλοφοριακό και την ευρύτερη ποιότητα ζωής, έχουν διογκωθεί. Έως πότε θα συνεχίσει αυτό το φαινόμενο;”.

Στο πλαίσιο των προτάσεων του ο υποψήφιος εστίασε μεταξύ άλλων στο Λιμάνι και τον Αερολιμένα της πόλης, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί οδικό κόμβο διασυνδεσιμότητας με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, της μακεδονίας και της ευρώπης.

“Η Θεσσαλονίκη είναι η μητρόπολη της Βόρειας Ελλάδας.. Απολαμβάνει υψηλό μερίδιο ανθρωπίνου κεφαλαίου με εξειδικευμένες γνώσεις σε τομείς που σχετίζονται με τις σύγχρονες τεχνολογικές επιστήμες. Επίσης θα μπορούσε να γίνει ένα κέντρο επιχειρηματικότητας για την Β. Ελλάδα. Είτε μέσω της φιλοξενίας υποδομών για Logistic παροχές αξιοποιώντας το συγκοινωνιακό της δίκτυο, είτε αποτελώντας ένα σύγχρονο κέντρο Assembly προιόντων, δίνοντας πνοή σε περιοχές όπως η Σίνδος, αξιοποιόντας παράλληλα το Λιμάνι και το σιδηροδρομικό της δίκτυο για την εξαγωγή των προϊόντων στην τελική τους μορφή”.

Οι παρατηρήσεις του υποψηφίου για την Θεσσαλονίκη εκτός των άλλων, δεν περιορίζονται μόνο στην επιχειρηματικότητα της πόλης, αλλά και στα ευρύτερα ζητήματα διευκόλυνσης και κινητοποίησης της αγοραστικής της οικονομίας.

“Η Θεσσαλονίκη λόγο του μεγέθους και των δυνατοτήτων της θα μπορούσε να αποτελεί υπόδειγμα για όλη την Ελλάδα στον τομέα της πράσινης μετάβασης. Οι ΑΠΕ όχι μόνο θα προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία στην περιοχή, αλλά θα ενισχύσουν την οικονομία της πόλης. Δυναμική υπάρχει και στα πεδία του Τουρισμού και της Εστίασης”.

Κλείνοντας με ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ο υποψήφιος ανέφερε ότι “Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και δυνατότητες. Μπορεί να γίνει η πόλη του μέλλοντος. Η αναδιάρθρωση της οικονομίας της θα προσφέρει όχι μόνο αξία στους κατοίκους της πόλης, αλλά θα επιφέρει και έμμεσα αν όχι άμεσα, πλεονεκτήματα στην χώρα ευρύτερα.”

Keywords
θεσσαλονικη, θωμα, υφυπουργός εργασίας, ΠΑΣΟΚ, χρεος, ελλαδα, νύξη, οοσα, συριζα, τσιπρας, συμμετοχή, αεπ, σεπε, ΑΣΕΠ, διαυγεια, απε, αναδιαρθρωση, κινηση στους δρομους, βιογραφικο, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, ανασχηματισμος, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, το θεμα, αεπ, γνωμη, δωρεαν, θεμα, οικονομια, οοσα, πλαισιο, σεπε, υγεια, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, ανεργια, απε, απηχηση, βρισκεται, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δημοσιο, δικτυο, αιθουσα, υπαρχει, εκθεση, ελλειψη, εμμεσα, ενεργεια, επιτυχια, ερευνα, εσωτερικων, ζωη, ζωης, υγιης, υπηρχαν, υφυπουργος, θωμας, υγειονομικο, ομιλια, καχυποψια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κρατικο, λογο, μισθος, νύξη, νοσοκομεια, παντα, πεδια, ποιοτητα, πνοη, προβληματα, ρομποπουλος, συνεχεια, συμμετοχή, σοσιαλδημοκρατια, συγχρονο, τριτη, υφυπουργός εργασίας, υψηλη, φυσικα, χρηστος, βηματα, δικαιωματα, γνωσεις, χωρα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα