Σπύρος Σαπουνάς: «Δεν υπάρχει à la carte χορήγηση φαρμάκων»

Θετικός στη χορήγηση των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, αλλά αρνητικός στην οριζόντια ή με όρους lifestyle χρήση τους, εμφανίστηκε ο Διαβητολόγος - Ενδοκρινολόγος, Αντιπρόεδρος Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κ. Σπύρος Σαπουνάς, μιλώντας στην εκπομπή Health Matters του Τhe Caller.

Με τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν

να επιτευχθούν απώλειες βάρους 10 – 20%, ωστόσο η θεραπευτική αγωγή από μόνη της δεν είναι αρκετή. Απαιτούνται και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

“Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, ξεκινάμε πρώτα με την προσαρμογή, με περιορισμό των βλαπτικών συνηθειών, του αλκοόλ, του καπνίσματος και της κακής διατροφής. Προσπαθούμε να διορθώσουμε τη διατροφή, να βάλουμε άσκηση και να διορθώσουμε όλες τις βλαπτικές συνήθειες και μετά, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και ο γιατρός συμφωνεί, ξεκινάμε τη φαρμακευτική αγωγή“, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπουνάς.

Η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων ενδείκνυται σε Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30, ωστόσο αν υπάρχουν συννοσηρότητες, μπορεί και ένας Δείκτης Μάζας Σώματος της τάξης του 27 να δικαιολογήσει την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής.

Εξατομίκευση

Ο κ. Σαπουνάς επεσήμανε την ανάγκη της εξατομίκευσης, σημειώνοντας ότι “κάθε γιατρός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το οικογενειακό και το ατομικό ιστορικό του ασθενούς, τις συνήθειες, τις συννοσηρότητές του και τον τρόπο ζωής του, καθώς δεν υπάρχει οριζόντια εφαρμογή αυτών των αγωγών, αλλά θα πρέπει, πριν τη χορήγησή τους, να αξιολογούνται πάρα πολλοί παράγοντες”.

Δυστυχώς, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, “η χορήγηση αυτών των φαρμάκων έχει γίνει μόδα και κάποιοι ξεκινούν το φάρμακο περισσότερο με όλους lifestyle, με αποτέλεσμα σήμερα οι διαβητικοί να μην έχουν πρόσβαση στο φάρμακό τους. Πρέπει να επανεξεταστεί το πεδίο εφαρμογής αυτής της θεραπείας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Σαπουνάς.

Παχυσαρκία και συννοσηρότητες

“Η παχυσαρκία είναι μια πραγματική νόσος. Είναι σύνδρομο, που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αντίσταση στην ινσουλίνη, μυοσκελετικές παθήσεις και προβλήματα στις αρθρώσεις. Μπορεί να επιβαρύνει συνολικά την υγεία. Η παχυσαρκία είναι μία κατάσταση που μπορεί να φέρει πολύ άσχημες επιπτώσεις. Δεν υπάρχει σύστημα του οργανισμού που να μην επηρεάζεται από την παχυσαρκία. Ακόμη και οι καρκίνοι έχουν υψηλότερη επίπτωση στους ανθρώπους με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος”, σημείωσε ο κ. Σαπουνάς.

Γι’ αυτό και τόνισε πως “όταν μιλάμε για πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη πρέπει πάντα να μπαίνει στη συζήτηση και η παχυσαρκία. Είναι σημαντικό να πολεμήσουμε την παχυσαρκία σε επίπεδο πρωτογενές, πριν προλάβει να μας δημιουργήσει επιπλοκές“.

Όπως μάλιστα προανήγγειλε, “η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ έχουν δώσει πολύ μεγάλο βάρος στην πρωτογενή πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και θα υπάρξουν πολύ ωραίες δράσεις πάνω σε αυτό το θέμα το επόμενο διάστημα“.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα