Καιρός: Επιδείνωση από την Κυριακή με βουτιά της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Οι περιοχές που θα χιονίσει – Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Καλός αναμένεται σήμερα ο καιρός σχεδόν σε όλη τη χώρα, όμως από αύριο θα παρουσιάσει επιδείνωση καθώς ένα νέο κύμα ψύχους με κύριο χαρακτηριστικό τα χιόνια και την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας θα «εισβάλλει» από τα Βαλκάνια, αλλά δεν θα επηρεάσει τη Βόρεια Ελλάδα, επειδή θα «χτυπήσει» κυρίως στο Αιγαίο.

Η Αττική και η Εύβοια θα επηρεαστούν

και πρόκειται να έχουμε χιονοπτώσεις, βροχές και χιονόνερο. Το φαινόμενο είναι πιθανό να φτάσει μέχρι και τα βόρεια προάστια της Αττικής.

Η ψυχρή εισβολή θα διατηρηθεί μέχρι και την Τρίτη και περιμένουμε χιόνια στα ανατολικά και τα νότια τμήματα, ενώ στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα καταγραφεί ψύχος, όχι όμως έντονα φαινόμενα.



Η πρόγνωση Καλλιάνου

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ και μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, από την Κυριακή κι έπειτα, μέχρι και την Τρίτη, αναμένεται η επέλαση της ψυχρής εισβολής.

Όπως υπογράμμισε, χιόνια θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια τμήματα, ενώ στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα καταγραφεί ψύχος, όχι όμως έντονα φαινόμενα.

Όσον αφορά, δε, τη θερμοκρασία θα πέσει 7-8 βαθμούς.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις θα είναι τοπικές και θα σημειωθούν από την περιοχή της Κηφισιάς και πάνω.

«Θα το θεωρήσω μεγάλη έκπληξη στο κέντρο της Αθήνας να πέσουν χιόνια» σημείωσε δε ο κ.Καλλιάνος και πρόσθεσε ότι Δευτέρα και Τρίτη θα είναι οι «πιο ψυχρές ημέρες».

Η πρόγνωση Κολυδά

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς αναφέρθηκε με ανάρτησή του στην επιδείνωση του καιρού σημειώνοντας ότι «η ένταση του χιονιά για την ερχόμενη Τρίτη δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει».

Ο κ. Κολυδάς επισημαίνει ότι από αύριο Σάββατο θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την πορεία της κακοκαιρίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

«Το ανώτερο χαμηλό και η ψυχρή μάζα που το συνοδεύει. Πολύ μακρινό ταξίδι θα κάνει το ανώτερο χαμηλό στη στάθμη των 500hPa και η ψυχρή μάζα που το συνοδεύει, καθώς από τη Μαύρη Θάλασσα γίνεται οπισθοδρομούν και κινείται από τα ανατολικά προς τα δυτικά, μια κίνηση που δεν είναι τόσο συνηθισμένη , αλλά συμβαίνει, ειδικά όταν έχουμε αυτή τη διάταξη του αντικυκλώνα στα δυτικά.

Η αβεβαιότητα του προσδιορισμού της ακριβούς θέσης του είναι μεγάλη και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και η ένταση του χιονιά για την ερχόμενη Τρίτη δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει. Το Σάββατο θα έχουμε σαφώς μια καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη του καιρού.

Στη γενική πρόγνωση δίνουμε μια σαφή εικόνα για την καιρική εξέλιξη (http://emy.gr/emy/el/forecast/deltia_kairou/geniki_prognosi)

Δείτε την κίνηση του ανώτερου χαμηλού μαζί με την ψυχρή μάζα που το συνοδεύει».



Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης λέει πως τα χιόνια θα έρθουν από τη θάλασσα και θα επηρεάσουν και την Αττική. Παράλληλα, δημοσιεύει στη σελίδα του στο Facebook χάρτες με τις περιοχές της Αττικής που θα χιονίσει από την Κυριακή.

Μιλά για μια φωτοβολίδα ψύχους και χιονιού που βρίσκεται προ των πυλών και η οποία θα επηρεάσει και το λεκανοπέδιο με χιονοπτώσεις στα βόρεια

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης: “Με τον Ιανουάριο να προσπαθεί στο τελείωμά του και παρά τα έντονα σκαμπανεβάσματά του να μας αποδείξει ότι είναι μήνας του χειμώνα, θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες, φέρνοντάς μας για άλλη μια φορά έναν χιονιά εξπρές που τοπικά όμως θα εμφανίζει κι ένταση, κάτι σαν φωτοβολίδα δηλαδή”.

Αναλυτικά η πρόγνωσή του:

“Χιονιάς από τη θάλασσα

Κι ενώ κάποιος θα περίμενε τον χιονιά αυτόν να κατεβαίνει από τα βόρεια, στην περίπτωση αυτή θα δούμε τον χιονιά να μας έρχεται από τη θάλασσα και συγκεκριμένα μέσα από το Αιγαίο.

Ναι πολύ σωστά διαβάσατε, μπορεί το κρύο να μας κατεβαίνει από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη, αν όμως αυτές οι πολικές αέριες μάζες δεν πάρουν από κάπου υγρασία, τότε θα μείνουν ξηρές προκαλώντας αυτό που λέμε ξερόκρυο.

Το ξερόκρυο λοιπόν θα αφορά τη δυτική και βόρεια χώρα, εκεί όπου η Πίνδος θα λειτουργήσει σαν φράχτης και θα εμποδίσει τις συννεφιές με τα χιόνια να κινηθούν και προς αυτές τις περιοχές.

Ανατολικότερα όμως με την επίδραση και της θάλασσας του Αιγαίου το κρύο θα συνοδεύεται και από χιόνι ή χιονόνερο αναλόγως και το υψόμετρο μιας και ο κρύος αέρας θα εμπλουτίζεται με υδρατμούς δίνοντας αυτα τα υδατώδη κατακρημνίσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καιρός, Επιδείνωση, Κυριακή,kairos, epideinosi, kyriaki