Η αύξηση των κλοπών καταλυτών είναι παγκόσμιο φαινόμενο

Ενδεχομένως να νομίζατε ότι είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά δυστυχώς ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Με τη Ρωσία να παράγει το 40% του εξορυσσόμενου παλλαδίου στον κόσμο, που είναι άκρως απαραίτητο στους καταλυτικούς μετατροπείς, αλλά και με τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα σε έλλειψη, οι κλοπές έχουν καταστεί παγκόσμια μάστιγα. 

Αφαίρεση καταλύτη, τρίτο συμβάν το τελευταίο εξάμηνο στη Λυκόβρυση

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, σύμφωνα με το Autonews, ανάλογα με το πόση

ζημιά έχει γίνει στο όχημα για να βγουν οι μετατροπείς, ο λογαριασμός επισκευής μπορεί να φτάσει και τα 11.000 $ για ορισμένα οχήματα. Το National Insurance Crime Bureau ανέφερε 14.433 κλοπές μετατροπέων μόνο το 2020, μια τεράστια αύξηση από μόλις 3.389 κλοπές το 2019, και αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι ο αριθμός για το 2021 θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Και δε συζητάμε καν για το 2022…

Οι κορυφαίες επιλογές για τους κλέφτες μετατροπέων στη δυτική πλευρά του Ατλαντικού είναι τα Toyota Tundra και Tacoma. Αυτά τα οχήματα μπορούν να έχουν έως και τέσσερις καταλυτικούς μετατροπείς ανά όχημα κι η μεγάλη απόσταση από το έδαφος καθιστά σχετικά εύκολη την πρόσβαση στο κάτω μέρος. Εκτός από την ευκολία κλοπής, οι ίδιοι οι μετατροπείς της Toyota έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις πολύτιμων μετάλλων από άλλες μάρκες. Άλλα αγαπημένα περιλαμβάνουν τα μοντέλα Ford F-series, Ram 1500 και τετρακύλινδρα μοντέλα της Honda.

Ο λόγος για την κλοπή των ανταλλακτικών είναι η μεγάλη ποσότητα πολύτιμων μετάλλων στο εσωτερικό τους. Το ρόδιο, η πλατίνα και το παλλάδιο λειτουργούν ως καταλύτες για τον βρώμικο αέρα, βοηθώντας τον να καθαριστεί καθώς εξέρχεται από την εξάτμιση, οδηγώντας σε μειωμένες εκπομπές CO2.

Η τιμή αγοράς ανά γραμμάριο κάθε μετάλλου είναι επί του παρόντος έως και 585 $ για το ρόδιο, 32 $ για την πλατίνα και 77 $ για το παλλάδιο. Όσον αφορά τους πλήρεις μετατροπείς, οι ανακυκλωτές μετάλλων θα πληρώσουν έως και 1.500 $ για έναν μόνο μετατροπέα.

Η Toyota Motor Βορείου Αμερικής κάλεσε την αυτοκινητοβιομηχανία γενικότερα να συνεργαστεί με την αστυνομία και τους νομοθέτες για να επινοήσουν μια λύση.

Απίστευτο: έκοψαν κι έκλεψαν τα καλώδια σε ταχυφορτιστή Tesla

Θα μπορούσε η νομοθεσία να λύσει το πρόβλημα;

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Jim Baird, R-Ind., εισήγαγε τον νόμο για την πρόληψη των κλοπών ανακύκλωσης αυτοκινήτων (Preventing Auto Recycling Thefts – PART) τον Ιανουάριο, ο οποίος, εάν εγκριθεί, οι καταλυτικοί μετατροπείς θα φέρουν VIN, αλλά και τη δημιουργία αρχείου αγοραστών καταλυτικών μετατροπέων.

“Πρόκειται για ένα καθαρό, απλό νομοσχέδιο που έχει τη δυνατότητα να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που μαστίζει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες οχημάτων και αξιωματούχους επιβολής του νόμου σε όλη τη χώρα”, δήλωσε ο Baird στο Automotive News. Οι Αμερικανοί έχουν αρκετά να ανησυχούν», πρόσθεσε. “Το να ξοδέψετε εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες δολάρια για την αντικατάσταση ενός απαιτούμενου ανταλλακτικού αυτοκινήτου δεν θα πρέπει να είναι ένα από αυτά.”

The post Η αύξηση των κλοπών καταλυτών είναι παγκόσμιο φαινόμενο appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα