Υβριδικός σταθμός 50 MW στο Ρέθυμνο

12:22 14/1/2012 - Πηγή: Econews

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του φράγματος ποταμών Αμαρίου Ρεθύμνου, μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, στο πλαίσιο του έργου «Ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος ποταμών Νομού Ρεθύμνου- Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, διαχείριση και εκμετάλλευση Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Στα προσεχή τέσσερα- πέντε χρόνια, στο Αμάρι θα λειτουργεί ο πρώτος υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας , ισχύος 50 MW, με δυνατότητα αύξησης της παραγωγής μελλοντικά στα 100 MW.

Σύμφωνα με δημοσίευμα

της Καθημερινής, η Γεωλεκάνη του φράγματος που θα εξυπηρετεί το σταθμό, είναι ύψους 55 μέτρων και «φιλοξενεί» 22 εκατ. κυβικά νερού τα οποία θα βοηθούν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας καλύπτοντας το 4,48% της ετήσιας ενεργειακής ζήτησης της Κρήτης.

Στα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για το περιβάλλον, βάση στοιχείων του ΟΑΔΥΚ, συγκαταλέγονται η μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 5,3%  καθώς και η μείωση στο κόστος καυσίμου κατά 5,5% σε ολόκληρο το νησί.

Εξάλλου, αισιοδοξία επικρατεί και για το μέλλον της περιοχής στο φράγμα ποταμών Αμαρίου, καθώς πέρα από τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, υπάρχουν μελέτες για την προαγωγή τουριστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών, επιστημονικών και άλλων δράσεων.

Στόχος είναι το φράγμα των ποταμών να γίνει και μαγνήτης για επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που επιθυμούν να ασχοληθούν με ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα.

Το έργο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα κοστίσει 230 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα