ΥΠΕΚΑ: οι υποχρεώσεις του υπό το Νέο Μνημόνιο

18:20 29/2/2012 - Πηγή: Econews

Τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Μνημόνιο 2 γνωστοποίησε το ΥΠΕΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει αναλάβει, στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας, που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση,

μερικές από τις πλέον κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας διαρθρωτικές αλλαγές».

Οι υποχρεώσεις του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν τόσο οριζόντια μέτρα, όπως η μείωση λειτουργικών δαπανών, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, η αύξηση του ρυθμού απορρόφησης κονδυλίων από διαρθρωτικά ταμεία και η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, όσο και τομεακές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την χωροταξία και πολεοδομία και τη διαχείριση αποβλήτων.

Οι αρμόδιες Γενικές και Ειδικές Γραμματείες και υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ έχουν περιλάβει στον προγραμματισμό τους σχέδια και ενέργειες για την έγκαιρη υλοποίηση αυτών των υποχρεώσεων.

Οριζόντια μέτρα

“Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 και σύμφωνα με τον δημιουργούμενο οδικό χάρτη, η Κυβέρνηση πρέπει… να δημιουργήσει βασικές οριζόντιες δομές σε κάθε Υπουργείο, υλοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες ως προς τον Προϋπολογισμό/Οικονομικά [Φεβρουάριος 2012], τους Λογιστικούς Ελέγχους, τον Εσωτερικό Έλεγχο, τη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων, τις ενέργειες μέσα σε πλαίσιο κοινών κανόνων. Νομοθεσία πλαίσιο θα συνταχθεί σε ευθυγράμμιση με τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί και θεσπισθεί και θα παρέχει την νομική αναφορά για την υλοποίηση μιάς τέτοιας μεταρρύθμισης.” (σελ.

Από το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη εκπονηθεί και δημοσιοποιηθεί νέο οργανόγραμμα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Για την θέσπιση του νέου Οργανισμού το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το ΥΠΕΚΑ έχει, επίσης, προχωρήσει στην ανάθεση σε ανάδοχο του έργου για την αναμόρφωση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο 2012.

“Τα προγράμματα στελέχωσης ανά Υπουργείο και ανά κάθε ομάδα δημοσίων φορέων θα περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, την ακύρωση κενών θέσεων εργασίας και την ανακατανομή του προσωπικού με προσόντα σε χώρους προτεραιότητας και λαμβάνουν υπόψιν τους την παράταση των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα.” (σελ. 9)

Παράλληλα με τις διαδικασίες θέσπισης του νέου Οργανογράμματος, μέχρι τέλος Μαρτίου 2012 θα προχωρήσουν και οι μετακινήσεις προσωπικού στα τμήματα αιχμής για το ΥΠΕΚΑ ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Ήδη έχουν καταργηθεί οι κενές οργανικές θέσεις (431 θέσεις μονίμων από τις 826 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις και 49 θέσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από τις συνολικά 86 προβλεπόμενες θέσεις).

Μείωση της λειτουργικής δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης” (σελ. 3)

Για την μείωση των λειτουργικών δαπανών το ΥΠΕΚΑ έχει ολοκληρώσει το σχέδιο μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του από 28 κτιριακές εγκαταστάσεις σήμερα

Keywords
Τυχαία Θέματα