Το φυσικό αέριο θα σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία;

13:06 4/10/2012 - Πηγή: Econews

Το φυσικό αέριο που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας μπορεί να αλλάξει τις τύχες της χώρας μας, σύμφωνα με μελέτη που κατατέθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ιούνιο και την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η έρευνα συνδυάζει επιστημονικά δεδομένα από διάφορες πηγές, υποστηρίζει πως υπάρχουν γεωλογικές ομοιότητες ανάμεσα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης

ανάμεσα στο Ισρήλ και την Κύπρο και εκείνη του Ηροδότου νοτίως της Κρήτης και υπολογίζει την αξία του κοιτάσματος στα 600 δισ. δολάρια (465 δισ. Ευρώ με τρέχουσες τιμές).

Ο όγκος του κοιτάσματος φυσικού αερίου νότια της Κρήτης εκτιμάται στα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι χρόνια και ισοδύναμη με 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται στις σεισμικές έρευνες που θα διενεργηθούν οσονούπω στη Δυτική Ελλάδα από τη νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Physical (PGS).

Τη μελέτη που επικαλείται το Reuters συνυπογράφουν οι κκ. Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός. Οι τρεις επιστήμονες κάνουν λόγο για πλούτο 465 δισ. Ευρώ σε βάθος 25ετίας, νούμερο που χαρακτηρίζουν ως “συντηρητικό”.

Σε διαφορετική έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο στην επιθεώρηση Journal of Environmental Science and Engineering γίνεται λόγος για κοιτάσματα 4 τρισ. κ.μέτρων φυσικού αερίου και 3 δισ. βαρελιών πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο.

Δεδομένου ότι το 5% του ΑΕΠ της Ελλάδας καταλήγει σε εισαγωγές ενέργειας, η επιβεβαίωση των παραπάνω θα σήμαινε απόσβεση -βραχυπρόθεση τουλάχιστον αν δεν αλλάξουν διάφορα στον τόπο- του χρέους και αποσόβηση του κινδύνου χρεοκοπίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι γεωλόγοι, τα παραπάνω στοιχεία δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν τα επιβεβαιώσει το “τρυπάνι” της εξόρυξης.

Το εγγύς μέλλον θα δείξει εάν τα παραπάνω ευσταθούν ή εάν πρόκειται για φρούδες ελπίδες και θησαυρό-άνθρακα όπως το -πρόχειρα σχεδιασμένο όπως αποδείχτηκε από τα γεγονότα- Πρόγραμμα “Ήλιος” ή ακόμα περισσότερο η τα 600 δισ. Ευρώ των ομογενών.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα