Οικολογικό παριζάκι από θαλασσινά – Βράβευση δύο Ελλήνων φοιτητών

16:00 5/12/2011 - Πηγή: Econews

Το βραβείο του ελληνικού και ευρωπαϊκού διαγωνισμού καινοτόμων προϊόντων διατροφής «ECOTROPHELIA 2011» κέρδισαν δύο Έλληνες φοιτητές.

Η Αυγουστίνα Γκαλιτσοπούλου και ο Γιάννης Σαρακατσιάνος βραβεύθηκαν για το οικολογικό παριζάκι απο θαλασσινά που παρασκεύασαν.

Σκοπός των φοιτητών ήταν να αξιοποιήσουν υποπροϊόντα της επεξεργασίας θαλασσινών που μεν είναι βρώσιμα αλλά έχουν μηδενική εμπορική αξία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν ως απόβλητα το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα τα φτερά και τα πλοκάμια του καλαμαριού που μένουν εκτός επεξεργασίας κατά την κοπή σε ροδέλες

και τη φιλετοποίηση.

Ακολουθώντας παρόμοια λογική και για άλλα προϊόντα του είδους οι δύο φοιτητές πέτυχαν αύξηση της απόδοσης των πρώτων υλών από 25-40% και μείωση των απορριμμάτων κατά 80-85%.

Όπως δήλωσε στα Νέα η Αυγουστίνα Γκαλιτσοπούλου οι δύο φοιτητές δανείστηκαν “στοιχεία από τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως παρθένο ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το κλασικό κρεμμύδι, η τομάτα αλλά και καρυκεύματα όπως το σκόρδο, το πιπέρι , το δενδρολίβανο και η πάπρικα».

Αποτέλεσμα ήταν να παρασκευαστεί ένα -εκτός από οικολογικό- νόστιμο και υγιεινό προϊόν, το οποίο είναι χαμηλό σε θερμίδες -μόνο 22 θερμίδες ανά φέτα-, είναι 100% χωρίς κρέας, ή προϊόντα από κρέας (όπως λίπος, κολλαγόνο).

Επιπλέον, δεν έχει χημικά συντηρητικά, χημικά χρώματα, είναι πηγή ομέγα-3 λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών, είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και για όσους νηστεύουν.

Η αρχική εκτίμηση για την τιμή του είναι ότι μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 12-17 ευρώ, ενώ έχει παρασκευαστεί και η πιο γκουρμέ έκδοση, το καπνιστό παριζάκι θαλασσινών.

Η κ. Γκαλιτσοπούλου κάνει το διδακτορικό της στον τομέα βιομηχανικής χημείας και χημείας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο κ. Σαρακατσιάνος το μεταπτυχιακό του στο τμήμα διασφάλισης ποιότητας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών.

Η ιδέα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της εταιρείας «Κοντοβερός ΑΕΒΕ» υπό την καθοδήγηση και συντονισμό του Δρ Γεωργαντέλη.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα