Γιατί η κάνναβη κάνει τους ανθρώπους ψυχωτικούς

Οι άνθρωποι που καπνίζουν χασίς παρουσιάζουν, σύμφωνα με νέα έρευνα, αυξημένο κίνδυνο να γίνουν ψυχωτικοί αν διαθέτουν έναν συγκεκριμένο γενετικό δείκτη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του βρετανικού πανεπιστημίου «King’s College», οι χρήστες ινδικής κάνναβης που διαθέτουν τον συγκεκριμένο γενετικό δείκτη

έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια ψύχωση συγκριτικά με τους υπόλοιπους χρήστες.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες επιστράτευσαν 489 εθελοντές από το Λονδίνο που είχαν βιώσει ένα ψυχωσικό επεισόδιο και 278 υγιείς εθελοντές που δεν είχαν ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών.

Ο επίμαχος γενετικός δείκτης τον οποίο εξέτασαν οι επιστήμονες στην ουσία αποτελεί παραλλαγή του γονιδίου AKT1, το οποίο συνδέεται με την παραγωγή της νευροδιαβιβαστικής ουσίας «ντοπαμίνη», η οποία στα άτομα με ψυχωτικές διαταραχές δεν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Τα ευρήματά της έρευνας μας βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί ένας χρήστης κάνναβης αναπτύσσει ψυχώσεις, ενώ οι φίλοι του συνεχίζουν να καπνίζουν χωρίς προβλήματα», τόνισε σε δηλώσεις της η επικεφαλής της μελέτης Dr. Marta Di Forti, προσθέτοντας ότι τώρα ανοίγονται νέοι δρόμοι για θεραπεία.

Προηγούμενες μελέτες συνέδεαν τη μαριχουάνα με αυξημένο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια, ή μειωμένο IQ.

Ωστόσο, υπάρχουν και έρευνες που υποστηρίζουν ότι η ινδική κάνναβη βοηθά στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων πολύ σοβαρών ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα