Φυτικές στολές «πρασινίζουν» τα θαλάσσια σπορ

Όσοι ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ μπορούν να βρουν στην αγορά στολές σέρφινγκ και καταδύσεων φτιαγμένες από πιο πράσινες εκδοχές του νεοπρενίου (συνθετικό λάστιχο), ωστόσο και πάλι οι στολές αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν 100% περιβαλλοντικά φιλικές.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η αμερικανική εταιρεία εξοπλισμού σέρφινγκ «Patagonia» ανακοίνωσε συνεργασία με την εταιρεία «Yulex Corporation», η οποία ειδικεύεται στα βιώσιμα βιοϋλικά,

για την παραγωγή στολών καταδύσεων από το φυτό guayule.

Το φυτό guayule (parthenium argentatum), που αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική του λάτεξ, είναι ιθαγενές στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, χρειάζεται ελάχιστο νερό και καθόλου παρασιτοκτόνα ή φυτοφάρμακα.

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό νεοπρένιο, η παραγωγική του διαδικασία έχει πολύ χαμηλό ανθρακικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια συνεργασίας οι δυο εταιρείες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα μοναδικό υλικό για την παραγωγή «πράσινων» στολών καταδύσεων με φυτική  βάση σε ποσοστό 60%.

Στόχος των δυο εταιρειών, που ελπίζουν ότι και άλλες φίρμες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, είναι η παραγωγή 100% φυτικών στολών για θαλάσσια σπορ.

Οι φυτικές στολές αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα στην Ιαπωνία και μέχρι την άνοιξη οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τις παραγγείλουν μέσω Διαδικτύου από το κατάστημα «Patagonia».

Αργότερα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην παγκόσμια αγορά.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα