«Ένοχοι» για την κλιματική αλλαγή οι δεινόσαυροι σύμφωνα με έρευνα

13:12 7/5/2012 - Πηγή: Econews

Ευθύνη για την κλιματική αλλαγή φέρουν οι δεινόσαυροι, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σκωτία που υποστηρίζουν ότι με βάση το διατροφολόγιό τους, τα γιγάντια αυτά ζώα πρέπει να απελευθέρωναν τεράστιες ποσότητες μεθανίου.

Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής Graeme Ruxton από το πανεπιστήμιο «St. Andrews University» και οι συνάδελφοί του υπολόγισαν ότι συνολικά οι δεινόσαυροι πρέπει να παρήγαγαν πάνω από 520 εκατομμύρια τόνους μεθανίου ετησίως, ποσότητα που, όπως επισημαίνουν, θεωρείται αρκετή για να θερμάνει τον πλανήτη.

Για παράδειγμα ένας αργεντινόσαυρος 90 τόνων μπορεί να έφτανε σε μήκος

τα 43 μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι χρειαζόταν τουλάχιστον μισό τόνο φαγητού ημερησίως, με αποτέλεσμα την παραγωγή χιλιάδων λίτρων μεθανίου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια αγελάδα, που είναι σαφώς μικρότερη, παράγει 200 λίτρα μεθανίου ημερησίως.

Το μεθάνιο είναι 21 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, σε ό,τι αφορά την ικανότητά του να θερμαίνει το κλίμα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν αυξήσει τα επίπεδα του μεθανίου στην ατμόσφαιρα 2,5 φορές περισσότερο συγκριτικά με τα κανονικά, γεγονός που ευθύνεται για το 20% της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, τα βοοειδή και τα ζώα παγκοσμίως απελευθερώνουν συνολικά 100 εκατομμύρια τόνους μεθανίου τον χρόνο, το 1/5 δηλαδή της ποσότητας που οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι απελευθέρωναν οι δεινόσαυροι.

«Από τους υπολογισμούς μας προκύπτει ότι οι δεινόσαυροι πρέπει να παρήγαγαν περισσότερο μεθανιο απ’ όλες τις σύγρονες πηγές μαζί, ανθρώπινες και φυσικές», δήλωσε ο Δρ. David Wilkinson, που συμμετείχε στην έρευνα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα