ΣΠΕΦ: χαμηλότοκα δάνεια στα φωτοβολταϊκά και αποδέσμευση ΕΕΤΗΔΕ από ΔΕΗ

13:12 7/5/2012 - Πηγή: Econews

Προτάσεις για την εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Ο ΣΠΕΦ τάσσεται υπέρ της αποδέσμευσης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να μειωθεί το έλλειμμα της ΔΕΗ από τις ανείσπρακτες οφειλές, ενώ προτείνει την άμεση δανειακή ενίσχυση ΛΑΓΗΕ

και ΔΕΗ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) ώστε να καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Παράλληλα, προτείνει την ενίσχυση των επιχειρήσεων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά με χαμηλότοκα κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες έως ότου εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση με τις πληρωμές από ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος προτείνει να διερευνηθεί η δυνατότητα εγγυήσεων από το Μηχανισμό για τις πληρωμές των παραγωγών από ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση του country risk, αλλά και να αναθεωρηθεί το φορολογικό καθεστώς στον ηλεκτρισμό.

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΣΠΕΦ έχουν ως εξής:

1. Άμεση δανειακή ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ και της ΔΕΗ με το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται ώστε να καλυφθούν πλήρως οι επισφάλειες που προέκυψαν από την ανεισπραξιμότητα των λογαριασμών ρεύματος και που απειλούν με «ντόμινο» κατάρρευσης το σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής. Διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) μέσω του ελληνικού ΜΧΣ για την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος, κατά τα πρότυπα της επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

2. Διερεύνηση της δυνατότητας παροχής εγγυήσεων από τον Μηχανισμό για τις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ ώστε να αντισταθμιστεί το country risk.

3. Για την μη περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης με την ανεισπραξιμότητα των λογαριασμών ρεύματος, άμεση απόσυρση του ΕΕΤΗΔΕ από αυτούς ώστε οι καταναλωτές να επανέλθουν ξανά στους τακτικούς ρυθμούς εξόφλησης των λογαριασμών τους προς την ΔΕΗ.

4. Ευρύτερη αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής στον ηλεκτρισμό με μετατόπιση του φορολογικού βάρους από την κατανάλωση ενέργειας γενικά, στην κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με στόχο την ενίσχυση του πράσινου ισοζυγίου και των ΑΠΕ που απεξαρτούν ενεργειακά την χώρα από εισαγωγές αφού για πάνω από 25 χρόνια δεν καταναλώνουν καμία καύσιμη εισαγόμενη πρώτη ύλη.

5. Απελευθέρωση της αγοράς λιανικής (Προμήθεια) μόνο στη βάση ύπαρξης πραγματικών εγγυήσεων για το σύνολο της απορροφώμενης ενέργειας ώστε να αποκλειστούν νέες οικονομικές καταρρεύσεις όπως οι πρόσφατες.

6. Ενίσχυση των επιχειρήσεων ηλεκτροπαραγωγής από Φ/Β με χαμηλότοκα κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες έως ότου εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση με τις πληρωμές από ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (πρώην ΔΔΝ/ΔΕΗ).  Τα υψηλά τοκοχρεολύσια (65% του τζίρου των επιχειρήσεων) και ο ΦΠΑ (13%) δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στις επιχειρήσεις του κλάδου για απόσβεση των κραδασμών στις πληρωμές.  Υπενθυμίζεται πως η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα αποτελούν απαρέγκλιτες προϋποθέσεις συμμετοχής στο σύστημα πληρωμών

Keywords
Τυχαία Θέματα