Έλεγχος των επιθεωρητών περιβάλλοντος στην Ψυτάλλεια

10:08 7/2/2012 - Πηγή: Econews

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) πραγματοποίησε έλεγχο σχετικά με την τήρηση περιβαλλοντικών όρων και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όσον αφορά στη διαχείριση των εσχαρισμάτων και της ιλύος των εγκαταστάσεων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλειας (ΚΕΛΨ) της ΕΥΔΑΠ, μετά από καταγγελίες του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σχετικά με ενδεχόμενο κίνδυνο μεταφοράς στη θάλασσα ποσοτήτων λυματολάσπης, που φαίνεται να συσσωρεύονται σε υπαίθρια λεκάνη επί της νήσου Ψυτάλλειας.

Κατά την αυτοψία, από την εξέταση

των στοιχείων που παρασχέθηκαν από την ΕΥΔΑΠ σχετικά με τη διαχείριση των παραγόμενων προϊόντων προεπεξεργασίας και ξήρανσης, δεν προκύπτουν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας του Νομού Αττικής (ΚΕΛ Ψυτάλλειας και Ακροκέραμου) και ως εκ τούτου η διαδικασία ελέγχου της παραγράφου Α.4 του άρθρου 9 του Ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228Α), που διέπει τη λειτουργία της Υπηρεσίας ολοκληρώνεται με την έκθεση των Επιθεωρητών.

Συγκεκριμένα από τον έλεγχο προέκυψε ότι:

1. Η συνολική λειτουργία του ΚΕΛΨ έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά (ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 140774/11-06-2009), σύμφωνα με την οποία «η ξηραμένη ιλύς μπορεί να διατίθεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ως καύσιμο σε τσιμεντοβιομηχανίες, σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, ….για αποκαταστάσεις εδαφών,…», ενώ τα παραπροϊόντα (εσχαρίσματα και άμμος) μεταφέρονται και διατίθενται καθημερινά στον ΧΥΤΑ Φυλής του ΕΣΚΔΝΑ, βάσει σχετικής δεκαετούς σύμβασης. Στις εγκαταστάσεις επεξεργασία λυμάτων στην Ψυττάλεια γίνεται προσωρινή αποθήκευση μέρους μας παραγόμενης ξηρής ιλύος σε στεγασμένους χώρους, καθώς και διάθεση και ταφή του υπολοίπου στον υπολειπόμενο προς πλήρωση κενό χώρο του πρώην κυττάρου 2.

2. Η ΕΥΔΑΠ κατά την παρούσα φάση υλοποιεί, σύμφωνα με έγκριση της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, αποκατάσταση-ανάπλαση ενός κενού κοιλώματος της στεγανολεκάνης του πρώην κυττάρου 2, με αξιοποίηση της ξηραμένης ιλύος του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλειας (ΚΕΛΨ), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου.

3. Η αποκατάσταση-ανάπλαση γίνεται με ξηρή ιλύ, η οποία μεταφέρεται επιτόπου με ειδικά φορτηγά οχήματα, διαστρώνεται και συμπιέζεται σε λεπτές στρώσεις, εναλλασσόμενες με εδαφικές στρώσεις. Στο σημείο εκφόρτωσης, εντός του πληρούμενου κοιλώματος, βρέθηκε σωρός ξηρής ιλύος όγκου 100 m3 περίπου και σωρός εδαφικού υλικού επικάλυψης (αργίλου) όγκου 150 m3 περίπου, ενώ διαπιστώθηκε και μεταφορά εδαφικού υλικού επικάλυψης δια θαλάσσης από τον Ακροκέραμο.

4. Οι Επιθεωρητές διενήργησαν δύο διερευνητικές τομές με σκαπτικό μηχάνημα εντός του πληρούμενου κυττάρου και διαπιστώθηκε η ορθή εφαρμογή των όρων διάστρωσης των υλικών.

5. Σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης η τελική επιφάνεια του κυττάρου προβλέπεται να καλυφθεί με μη υφαντό γεωΰφασμα και ακολούθως με τεχνητό εδαφικό υλικό που προκύπτει από ανάμιξη ξηραμένης ιλύος με αργιλικά υ

Keywords
Τυχαία Θέματα