Εκατό εκατομμύρια νεκροί λόγω κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2030

12:16 26/9/2012 - Πηγή: Econews

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν μέχρι το 2030 αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,2%.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που ανέθεσε στην ανθρωπιστική οργάνωση DARA το «Φόρουμ των Κλιματικά Ευάλωτων Χωρών», ένας συνασπισμός 20 κρατών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή..

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα, της πείνας και των ασθενειών

που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ενώ ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει τα έξι εκατομμύρια τον χρόνο μέχρι το 2030 αν συνεχιστεί η εντατική χρήση ορυκτών καυσίμων.

Οι θάνατοι αυτοί θα σημειωθούν σε ποσοστό 90% σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συρρικνώνουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ποσό που εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, αν η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Το 2010 περίπου 200 κυβερνήσεις χωρών συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Δύο χρόνια μετά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο στόχος αυτός είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί καθώς, λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται.

Πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τα αναπτυσσόμενα κράτη, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας, λειψυδρίας, φτώχειας και ασθενειών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 το ΑΕΠ τους θα μπορούσε να μειωθεί μέχρι και 11%.

Σημειώνεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου συνδέεται με μειωμένη  παραγωγή στη γεωργία κατά 10%.

Η μειωμένη παραγωγή μεταφράζεται σε απώλεια τεσσάρων εκατομμυρίων μετρικών τόνων σιτηρών, που κοστίζουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα