Βιομηχανικά απόβλητα: χαμηλά ποσοστά αξιοποίησης παρά τα οφέλη

10:15 26/9/2012 - Πηγή: Econews

Πολύ χαμηλά ποσοστά παρουσιάζει η αξιοποίηση βιομηχανικών παραπροϊόντων στην Ελλάδα τη στιγμή που υλικά όπως ιπτάμενες τέφρες και λοιπά παραπροϊόντα των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, σκωρίες χαλυβουργείων, ίλυς, μπάζα βιομηχανίας μαρμάρου, οικοδομικά απορρίμματα, ελαστικά κ. α. θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν αποφέροντας οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, μηδενική είναι η αξιοποίηση των 400.000 τόνων από τις τέφρες πυθμένα

της ΔΕΗ και η ίδια ποσότητα παραπροϊόντων γύψου.

Μεγαλύτερο ποσοστό αξιοποίησης έχουν οι σκωρίες των χαλυβουργείων στη Λάρυμνα και τον Ασπρόπυργο που ετησίως φτάνουν τους 1,4 εκατομμύρια τόνους και αξιοποιούνται κατά 70%.

Τα παραπροϊόντα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή δρόμων, σε πλάκες διάστρωσης, ακόμη και σε φράγματα.

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ιωάννα Παπαγιάννη, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Αξιοποίηση Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αποτελεσματική διαχείριση βιομηχανικών προϊόντων.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας & Ανάπτυξης Εφαρμογών Βιομηχανικών Παραπροϊόντων (ΕΒΙΠΑΡ) σε συνεργασία με το ΤΕΕ / Τμήμα Δ. Μακεδονίας και την ΑΝΚΟ Αναπτυξιακή Δ. Μακεδονίας Α.Ε., με στόχο την παρουσίαση της έρευνας και των δυνατών εφαρμογών σχετικά με τα βιομηχανικά παραπροϊόντα στη δόμηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα