ΔΕΗ: στα 819 εκατ. ευρώ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί – Παρέμβαση για το «χαράτσι»

09:35 7/3/2012 - Πηγή: Econews

Διπλάσιο είναι το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Ε. Μπουζούλας.

Ο κ. Μπουζούλας επισημαίνει ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί φτάνουν τα 819 εκατ. ευρώ, ενώ καταγγέλλει ότι «Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης η μη αποφασιστικότητα γρήγορων αποφάσεων της ΡΑΕ και η επιβολή

του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ , ως φοροεισπράκτορα, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις χρηματοεισροές της ΔΕΗ, στραγγαλίζοντας τα επενδυτικά της προγράμματα, τις υποχρεώσεις της σε αναδόχους, προμηθευτές και δυσχεραίνουν δανειοληπτικές συναλλαγές».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, με βάση στοιχεία που είχαν διαρρεύσει πριν από μερικούς μήνες οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι χωρίς το ειδικό τέλος των ακινήτων, στο εννεάμηνο του έτους οι επισφάλειες της μέσης και της χαμηλής τάσης είχαν εκτιναχθεί στα 103,9 εκατ. ευρώ από 42,4 εκατ. ευρώ το 2010, αύξηση που όμως αποδίδεται και στην αυστηροποίηση του τρόπου υπολογισμού των επισφαλειών.

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το πρόβλημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, τις καθυστερήσεις και τις επισφάλειες, προϋπήρχε του τέλους ακινήτων, ωστόσο φαίνεται να εντάθηκε, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα χρηματοροών και ρευστότητας για την επιχείρηση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχει ήδη σημάνει συναγερμός στη ΔΕΗ, καθώς η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε μη νόμιμη τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, δημιουργεί νέα προβλήματα υπό την έννοια ότι μπορεί να ενταθούν τα φαινόμενα μη πληρωμής λογαριασμών, στους οποίους εκτός από το τέλος περιλαμβάνονται και οι άλλες χρεώσεις που αποτελούν τα έσοδα της ΔΕΗ.

Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ

Εντωμεταξύ, την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε ταμεία της ΔΕΗ, υπόχρεοι του Ειδικού Τέλους Ακινήτων να εξοφλούν μόνο το λογαριασμό του ρεύματος και όχι το “χαράτσι” δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής.

Με αυτό τον τρόπο, η ΔΕΗ παραπέμπει το ποσό στην εφορία ως ληξιπρόθεσμο 4 μήνες μετά την ημερομηνία εξόφλησης.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη ΔΕΗ και υποστηρίζει ότι «για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος».

«Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει

Keywords
Τυχαία Θέματα