Ειδικό τέλος Ακινήτων: αντισυνταγματικές οι διακοπές ρεύματος – Διευκρινίσεις από ΥΠΟΙΚ

17:14 6/3/2012 - Πηγή: Econews

Αντισυνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις διακοπές ηλεκτροδότησης ως κύρωση για την μη εξόφληση του Ειδικούς Τέλους Ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Από την άλλη πλευρά η επιβολή του Τέλους κρίθηκε συνταγματική υπό την προϋπόθεση ότι έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το ΣτΕ το ειδικό τέλος ακινήτων

δεν είναι πάγιος φόρος, αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμωνας Στεργιώτης υποστήριξε, μιλώντας σε εκπομπή του Σκάι ότι η Επιχείρηση δεν έχει κόψει το ρεύμα σε κανένα καταναλωτή για μη εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων παρά μόνο για σωρευμένες οφειλές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

—Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να παρέμβει μετά το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε ταμεία της ΔΕΗ, υπόχρεοι του Ειδικού Τέλους Ακινήτων να εξοφλούν μόνο το λογαριασμό του ρεύματος και όχι το “χαράτσι” δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής.

Με αυτό τον τρόπο, η ΔΕΗ παραπέμπει το ποσό στην εφορία ως ληξιπρόθεσμο 4 μήνες μετά την ημερομηνία εξόφλησης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι το ειδικό τέλος ακινήτων εισπράττεται μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και ότι αρμόδιος για να κρίνει αν συντρέχει ο οποιοσδήποτε λόγος καταβολής του τέλους σε περισσότερες δόσεις, μείωσης ή και απαλλαγής είναι ο προϊστάμενος της Εφορίας και όχι ο υπάλληλος της ΔΕΗ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα