ΔΕΗ: ποιες λιγνιτικές μονάδες βγαίνουν στο “σφυρί”

Από την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης και ανοίγματος της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία με την Ε.Ε. για πώληση δύο μονάδων στο Αμύνταιο, μία στη Μεγαλόπολη και μία στη Φλώρινα, καθώς η Κομισιόν έχει ζητήσει στο τραπέζι να τεθούν όχι μόνον παλαιά αλλά και νέα

εργοστάσια.

Παράλληλα, προβλέπεται ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας δύο μονάδων με “καθαρή” μέσω swap, αλλά και εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Οι τελικές προτάσεις του ΥΠΕΚΑ αναμένεται να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως οι μονάδες είτε θα πωληθούν ξεχωριστά είτε θα διατεθούν “πακέτο” μαζί με μια υδροηλεκτρική, στο πλαίσιο δημιουργίας μιας “μικρής” ΔΕΗ που θα ανοίξει το δρόμο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.

Αναμένονται δε οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων στην Επιχείρηση που σε ανύποπτο χρόνο δηλώνουν πως τα “παραπάνω δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν”.

Οσον αφορά στη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και στα ΕΛΠΕ, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης. Εξετάζεται, μάλιστα, να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν μαζί ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ή ξεχωριστά κάθε εταιρεία.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα