Δύο ταινίες για την Αθήνα της κρίσης…

…που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης κάνουν σήμερα πρεμιέρα σε διαδοχικές προβολές.

Της Ειρήνης Νικοπούλου

Για την κρίση οικονομική / πνευματική / προσωπικότητας (sic) έχεις διαβάσει χιλιάδες σειρές Times New Roman 12 τον τελευταίο καιρό. Έχεις ακούσει 12.356.028 πανομοιότυπες αναλύσεις και έχεις διαφωνήσει σχεδόν με όλες. Ωστόσο ο, τι κι αν είναι αυτό που σε εξοργίζει, και δικαίως στην παρούσα κατάσταση, υπάρχει μια πλευρά που αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας στον γκρίζο κόσμο της μίζερης έκπτωτης (μικρο)αστικής καθημερινότητας

– που κατακρημνίζεται γύρω σου και τραυματίζει κάθε υποψία φαντασίας και δημιουργικότητας: Το γεγονός ότι η τέχνη επιβιώνει με κάθε κόστος.

Όταν ο “Μαχαιροβγάλτης” του Γιάννη Οικονομίδη έλεγε “Πάμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο” μάλλον κάτι τέτοιο οραματιζόταν (για αρχή): δύο DIY άρτιες ταινίες με θέμα και φόντο την post-μικροαστική μιζέρια στα χρόνια της ύφεσης, με το πιο feelgood αποτέλεσμα. Αν και διαφορετικού ύφους, χειρίζονται έξυπνα την post-mortem ατμόσφαιρα που πνίγει ασφυκτικά την πόλη, την υπερβαίνουν και δείχνουν τον δρόμο για ένα γενναίο νέο σινεμά.

“Μια ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία με ιδιαίτερη αισθητική, λιτή – μη γραμμική αφήγηση και σκληρό λόγο. Αποκλεισμός, βία, ψυχολογικός κανιβαλισμός και αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, σκιαγραφούν, μία κοινωνία στα όριά της, ξεχασμένη στο σκοτάδι” αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας “Tungsten” για την υπόθεση. Ο σκηνοθέτης της Γιώργος Γεωργόπουλος έφτιαξε έναν σκληρό φιλμικό κόσμο παράλληλο στο σήμερα και συνεργάστηκε με τους πιο “αξίζει τώρα” ηθοποιούς για να σου τον παρουσιάσουν ωμό: Βαγγέλης Μουρίκης, Τάσος Νούσιας, Όμηρος Πουλάκης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Κόρα Καρβούνη συνθέτουν το cast της ταινίας. Κι αν έχεις λίγη καρδιά και γούστο στη μουσική το soundtrack των Dirty Granny Tales (αν δεν τους έχεις δει live διέπραξες μέγα λάθος στην προσωπικότητά σου) και η μουσική των Berlin Brides θα σε κάνει να «νιώσεις» ξανά και να τρέξεις να δεις την ταινία.

Πάρε μια γεύση από το trailer…

Όσο για τη δεύτερη ταινία, που έχει τον τίτλο “Ο Ξεναγός” θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια μεταμοντέρνα απάντηση (σκέψου λόγια της κρίσης) στην Έλενα Ναθαναήλ που ξεναγούσε όλο τσαχπινιά και χάρη τον πρίγκιπα, στις ομορφιές της τότε ρομαντικής χώρας μας, μέσα από την ταινία “Επιχείρηση Απόλλων”. Αν η συγκεκριμένη ταινία γυριζόταν σήμερα, η Έλενα θα έπειθε τον πρίγκιπα να αγοράσει (εκτός από τον ΠΑΟ) την ΑΕΚαρα αλλά και το ελληνικό χρέος για να ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, ο σκηνοθέτης Ζαχαρίας Μαυροειδής έφτιαξε μια πανέξυπνη κωμωδία για έναν ξεναγό αρχιτεκτόνων, τον Ιάσονα, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τις «ελληνικές» συνήθειες των ξένων φοιτητών που ξεναγεί, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους, αλλά και τα δικά του προσωπικά ζητήματα. Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Kathrin Suckfiel, Anne-Marie O’Sullivan, Francois Renault, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Νικόλας Πιπεράς, Michael-John

Keywords
Τυχαία Θέματα