Αποτέφρωση νεκρών: σε «πράσινο» φόντο συνεχίζεται η κόντρα στο Μαρκόπουλο

11:03 23/1/2012 - Πηγή: Econews

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο Μαρκόπουλο με αφορμή την απόφαση της δημοτικής αρχής να δρομολογήσει τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στην περιοχή.

Μετά την Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής αλλά και μερίδα πολιτών που αντιδρούν στην απόφαση του Δήμου η δημοτική κίνηση «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την κατασκευή του κέντρου καύσης νεκρών.

Στο επίκεντρο της ανακοίνωσης της «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» βρίσκονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας του κέντρου, ενώ ο Δήμος ανταπάντησε ότι το κέντρο καύσης νεκρών είναι περιβαλλοντικά ασφαλές

καθώς το 70% του προϋπολογισθέντος κόστους κατασκευής αφορά σε έργα περιβαλλοντικής προστασίας (φίλτρα κλπ).

Οι δύο ανακοινώσεις έχουν ως εξής:

Η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» με αφορμή των όσων διαδραματίζονται τον τελευταίο μήνα στο Μαρκόπουλο, για την εν λόγω κατασκευή, με ανακοίνωσή της θέλει να αποσαφηνίσει τη θέση της «προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων στους Δημότες μας».

19/01/2012

«ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ «ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ» (Κ.Α.Ν.) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Η θέση της Κίνησής μας είναι σαφώς υπέρ του σεβασμού της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου, να προκαθορίσει με απόφασή του την μετά θάνατον διάθεση της σορού του.

Η Πολιτεία, στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της ελευθερίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών της, υποχρεούται να τους παράσχει την δυνατότητα αυτή.

Για την υλοποίηση της εγκατάστασης Κ.Α.Ν στο Δήμο μας, έγινε το πρώτο βήμα με την γνωστή σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η «Δύναμη Ελπίδας» συντάχθηκε με την απόφαση αυτή, προτάσσοντας ωστόσο, ως βασική της εγκατάστασης και λειτουργίας προϋπόθεση, την επιστημονική περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων.

Ακολούθως και επειδή διαπιστώθηκε ότι ανάλογη προετοιμασία δεν υπήρχε από πλευράς Δημοτικής Αρχής, τα στελέχη της Κίνησής μας μελέτησαν διεξοδικά τους σχετικούς νόμους, διατάξεις και επιστημονικές αναλύσεις, προκειμένου να καταλήξουμε στα εξής συμπεράσματα, τα οποία και παραθέτουμε ως θέσεις / προτάσεις για το σημαντικότατο αυτό θέμα.

Η επιλογή για την εγκατάσταση του Κ.Α.Ν στον παρακείμενο του κοιμητηρίου χώρο, μας βρίσκει παντελώς αντίθετους. Πέραν της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, η γειτνίασή του με κατοικημένες περιοχές, με βιοτεχνίες και καταστήματα παρασκευής και διάθεσης βρώσιμων προϊόντων, τον καθιστούν ακατάλληλο, όσο κι αν τα αντιρρυπαντικά μέτρα και εγκαταστάσεις θα είναι, όπως ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος, υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Επ’ αυτού αντιπαραθέτουμε το παράδειγμα λειτουργίας του Ιπποδρόμου, ο οποίος κι αυτός ξεκίνησε με τις καλύτερες υποδομές και περιβαλλοντικούς ελέγχους και σήμερα αποτελεί μια περιβαλλοντικά επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα, λόγω της αδιαφορίας και εγκατάλειψής του από τον Φορέα διαχείρισής του.

Η Δημοτική Αρχή, το επιτρέπει άλλωστε η σχετική νομοθεσία, να ερευνήσει και να επιλέξει κατάλληλο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές και εκτός βεβα

Keywords
Τυχαία Θέματα