Την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων «μπλοκάρει» το ΣτΕ

11:03 23/1/2012 - Πηγή: Econews

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομοθεσία που επιτρέπει σε αυθαίρετους κατόχους δημοσίων εκτάσεων να τις κάνουν δικές τους εξαγοράζοντας υπό όρους τμήματα γης όπου έχουν κτίσει ή καλλιεργούν τουλάχιστον για μία δεκαετία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, κατά το ΣτΕ, ο νόμος 3147/03 που έδωσε τέτοιο δικαίωμα εξαγοράς σε αυθαίρετους κατόχους δημοσίων εκτάσεων επειδή τις καλλιεργούσαν ή είχαν ανεγείρει κάποιο κτίσμα τουλάχιστον πριν από 10 χρόνια, είναι αντίθετος στο Σύνταγμα

και οι διατάξεις του πρέπει να θεωρηθούν ανίσχυρες.

Μάλιστα το ΣτΕ τονίζει ότι η εκποίηση χωρίς δημοπρασία δημόσιων εποικιστικών εκτάσεων σε όσους τις κατέλαβαν αυθαίρετα, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, της ισότητας των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Υποστηρίζοντας ότι το μέτρο δεν έχει αποκαταστατικό χαρακτήρα το ΣτΕ κρίνει ότι η παραχώρηση εκτάσεων εντός σχεδίου, όπου έχει ανεγερθεί κτίσμα, σε όσους τις κατέχουν αυθαίρετα, γίνεται χωρίς πολεοδομικά κριτήρια και εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο μεταξύ, αντισυνταγματικές κρίνονται και οι ρυθμίσεις που επιτρέπουν εξαγορά, εφόσον οι αυθαίρετοι κάτοχοι καλλιεργούσαν τις εκτάσεις συστηματικά επί δεκαετία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΣτΕ θεωρεί ότι για να «μπορεί να σταθεί» μία τέτοια ρύθμιση, πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αυθαίρετα κατέχοντες θα συνεχίσουν να καλλιεργούν τις εκποιούμενες εκτάσεις για πάντα ή για μεγάλο διάστημα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα