Πετρέλαιο: σταδιακή εφαρμογή εμπάργκο στο Ιράν αποφασίζει η ΕΕ

10:18 23/1/2012 - Πηγή: Econews

Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ  στις Βρυξέλλες, για να αποφασίσουν σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις που θα επιβάλλουν στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Θέλουμε να σκεφτούν ‘η κατάσταση σοβαρεύει πάρα πολύ τώρα’», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Δύση πιστεύει ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικές βόμβες, ωστόσο η Τεχεράνη απαντά ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα

περιορίζεται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Εκτός από τη σταδιακή εφαρμογή πετρελαϊκού εμπάργκο, στα μέτρα που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκαταλέγεται η επιβολή κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα του Ιράν και η απαγόρευση στις συναλλαγές χρυσού με την κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι κυρώσεις της ΕΕ πιθανότατα θα αργήσουν να τεθούν σε εφαρμογή, καθώς στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες άσκησαν ισχυρές πιέσεις, ζητώντας περίοδο χάριτος έτσι ώστε να περιορίσουν οικονομικό κόστος που θα προέκυπτε για εκείνες.

Όπως αναφέρει το Reuters μάλιστα, ειδικά η Ελλάδα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο, ζήτησε «πίστωση χρόνου» για να βρει εναλλακτικές πηγές.

Σημειώνεται ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισάγει η Ελλάδα προέρχεται από το Ιράν.

Οι υπουργοί Eξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται να συμφωνήσουν στην σταδιακή εφαρμογή του εμπάργκο, επιτρέποντας την εκπλήρωση των συμβολαίων που είναι σε ισχύ για πολλούς μήνες μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Παράλληλα, θα διαβεβαιώσουν την Αθήνα ότι θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο με λογικούς όρους μετά την εφαρμογή του μέτρου.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα