Αγωγός IGB: έγκριση ΥΠΕΚΑ στην Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

12:39 16/7/2012 - Πηγή: Econews

Την έγκρισή του στην Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο αγωγός συνολικού μήκους 180 χιλιομέτρων, θα διατρέχει 30 χιλιόμετρα ελληνικού εδάφους, από την Κομοτηνή ως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και 150 βουλγαρικού,

από τα σύνορα έως την πόλη Στάρα Ζαγόρα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο αγωγός IGB θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, η οποία μπορεί μελλοντικά να αυξηθεί στα 5 δισ. κυβικά. Προβλέπεται επίσης να κατασκευαστεί μετρητικός σταθμός στην Κομοτηνή και βαλβιδοστάσιο στη θέση Νυμφαία.

Κατασκευάστρια κοινοπραξία είναι η Interconnector Greece Bulgaria (ICGB), στην οποία μετέχουν η IGI Poseidon (κοινή εταιρία της ΔΕΠΑ και της Ιταλικής Edison που προωθεί επίσης την κατασκευή του ελληνοϊταλικού υποθαλάσσιου αγωγού) και η Bulgarian Energy Holding.

Όσον αφορά στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κατασκευής του αγωγού, το ΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε ότι αυτός θα είναι βραχυπρόθεσμες και αναστρέψιμες, ενώ δεν θα περάσει από περιοχές Νatura 2000.

Η οριστική απόφαση για το έργο, θα ληφθεί με την αξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αγωγός θα επιτρέψει την προμήθεια φυσικού αερίου στα ανατολικά Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία) μέσω Ελλάδας και από τρίτες πηγές-προμηθευτές πέραν της ρωσικής Gazprom που κυριαρχεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα