Αυθαίρετα: διευκρινήσεις ΥΠΕΚΑ για την τακτοποίηση

Εξειδικευμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις μηχανικών, αλλά και απλών πολιτών για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ εκτείνονται από τη διευθέτηση σοφιτών και παταριών ως τα απαραίτητα έγγραφα που καλούνται να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες για τη ρύθμιση.

Ειδικότερα:

1 Αν για την αυθαίρετη κατασκευή ο ιδιοκτήτης έχει

αντίγραφο του στελέχους της οικοδομικής άδειας, αλλά δεν έχει αντίγραφα των εγκεκριμένων σχεδίων και ο φάκελος της πολεοδομίας έχει καταστραφεί, μπορούμε να δηλώσουμε τις αυθαιρεσίες με νέα σχέδια αποτύπωσης ή χρειάζεται να γίνει κάτι άλλο πριν από τη δήλωση;
«Οι αυθαιρεσίες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του Ν. 4014/11 με νέα σχέδια αποτύπωσης, δεδομένου ότι στην παρ.2β του άρθρου 24 ακόμη στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε οικοδομική άδεια ή αυτή δεν είναι δυνατόν να ανευρεθεί απαιτείται η επισύναψη σχεδίων που αποτυπώνουν την κατάσταση του ακινήτου».

2 Μπορεί να χορηγηθεί η βεβαίωση μηχανικού τής παρ. 4 του άρθρου 23 του Ν. 4014/11 στην περίπτωση μεταβίβασης διαμερίσματος πολυκατοικίας, στο οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή παράβαση, πλην όμως διαπιστώνονται παραβάσεις στον ακάλυπτο χώρο του ακινήτου ή στα κοινόχρηστα τμήματα του κτιρίου;
«Ο έλεγχος αφορά τα βασικά πολεοδομικά μεγέθη, δηλαδή κάλυψη, δόμηση, ύψος της αυτοτελούς ιδιοκτησίας, που μεταβιβάζεται, και όχι τα κοινόχρηστα και κοινόκτητα μέρη του κτιρίου ή του ακινήτου».

3 Σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής μπορεί τμήμα της, εφ’ όσον πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις, να νομιμοποιηθεί με την υπαγωγή του στην παρ.2 του άρθρου 26 του Ν. 4014/11 και τμήμα της να υπαχθεί στο άρθρο 24 του νόμου, ή επιβάλλεται ολόκληρη η αυθαίρετη κατασκευή να υπάγεται είτε στο άρθρο 24 είτε στο άρθρο 26;
«Μπορεί η αυθαίρετη κατασκευή συνολικά να υπαχθεί στη ρύθμιση του Ν.4014/11 καταβάλλοντας το παράβολο που της αναλογεί. Εναλλακτικά κάθε τμήμα μπορεί να υπαχθεί στην αντίστοιχη διάταξη του νόμου που το καλύπτει».

4 Μπορεί να τακτοποιηθεί με τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 η κατασκευή αυθαίρετης (άνευ αδείας) περίφραξης οικοπέδου;
«Ναι. Ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 6, της Ενότητας Α, της Εγκυκλίου 13/2011».

5 Οταν αυθαίρετη κατασκευή μπορεί να νομιμοποιηθεί, δηλαδή υπάγεται στην παρ.2 του άρθρου 26 του Ν. 4014/11, καταβάλλεται μόνο το παράβολο και πρέπει να εκδοθεί οικοδομική άδεια σε τρία χρόνια χωρίς άλλες επιβαρύνσεις (πρόστιμα νομιμοποίησης, ΙΚΑ κ.λπ.);
«Στην παρ. 2 του άρθρου 26 του νόμου ορίζεται ότι «εφόσον καταβληθεί το παράβολο και εκδοθεί οικοδομική άδεια εντός τριών ετών από την καταβολή του δεν οφείλουν άλλο πρόστιμο «. Επίσης, δεν καταβάλλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. (άρθρο 24, παρ. 22)».

6 Πού δηλώνονται αγροτική αποθήκη και ποιμνιοστάσιο; Τι είναι η μεταποίηση Α’γενούς (πρωτογενούς) τομέα;
«Δηλώνονται στην περίπτωση 3α « μεταποίηση Α’ γενούς τομέα». Στη μεταποίηση πρωτογενούς τομέα

Keywords
Τυχαία Θέματα