Σικελία: Βιοκαλλιεργητές «απελευθερώνουν» εκτάσεις της Μαφίας

Κάποτε στη νότια Ιταλία υπήρχαν εκτάσεις βαμμένες στο αίμα. Τώρα καλλιεργούνται οργανικά σανγκουίνια.

Γη που κάποτε ήλεγχε η μαφία έχει περάσει στα χέρια ενός δικτύου συνεταιρισμών υπό την αιγίδα της οργάνωσης Libera.

H Libera (στα ελληνικά “ελεύθερη”) επιτρέπει σε δεκάδες μικροπαραγωγούς να καλλιεργήσουν και να παράξουν με οργανικές μεθόδους πορτοκάλια, λάδι, ζυμαρικά και κρασί με την ετικέτα “Libera Terra” (ελεύθερη γη).

Η δράση

της Libera ξεκίνησε το 1995 όταν ένας καθολικός ιερέας, ο Λουίτζι Τσιότι ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να πιέσει την ιταλική κυβέρνηση να διαθέσει τις εκτάσεις κατασχεμένες από άτομα συνδεδεμένα με το οργανωμένο έγκλημα σε “κοινωνικά επωφελείς σκοπούς”. Η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών οδήγησε στην ψήφιση νόμου το 1996.

Ο πρώτος συνεταιρισμός της Libera Terra συστάθηκε το 2001 στο Σαν Τζιουζέπε της Σικελίας, λίγα χιλιόμετρα από το Κορλεόνε, έδρα της Κόζα Νόστρα.

Σήμερα υπάρχουν οκτώ συνεταιρισμοί που επενδύουν σε έναν αναπτυσσόμενο κλάδο της ιταλικής οικονομίας: την οργανική καλλιέργεια.

Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν την καλλιέργεια των “ματωμένων” εκτάσεων υποχρεούνται να αποδείξουν ότι δεν έχουν καμμία σχέση με τη Mαφία και να παρουσιάσουν πιστοποιητικά των βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας.

Οι αγρότες του δικτύου Libera οφείλουν να επιδείξουν κουράγιο και τόλμη. Η εργασία σε γη που κάποτε ανήκε στη μαφία ποτέ δεν είναι ασφαλής.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα