Φωτοβολταϊκά: 6000 μεγαβάτ ο στόχος του 2020 με επενδύσεις €10 δισ. λέει ο ΣΕΦ

Στα 6000 μεγαβάτ (ή 12% της ηλεκτροπαραγωγής) ανέβασε τον πήχη της συμμετοχής των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, Δρ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου αντί για 2200 μεγαβάτ που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Ο κ. Ζαχαρίου επικαλέστηκε μελέτη της ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία είναι εφικτός ο στόχος των 5.500 MW (στο υπηρετικό δίκτυο- μέση και χαμηλή τάση).

Ο ΣΕΦ

εκτιμά πως αν τεθεί ο στόχος των 6000 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά, οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ ως το 2020 από 1,5-2 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν σε 40.000 ως το τέλος της δεκαετίας από 16.800 που είναι οι άμεσες και έμμεσες σημερινές θέσεις εργασίας.

Η χρηματοδότηση των επιπλέον μεγαβάτ θα γίνει όπως προτείνει ο ΣΕΦ με μικρή αύξηση του Τέλους ΑΠΕ σε 1,5 ευρώ το μήνα από 0,60 ευρώ σήμερα και με μείωση 10% των εγγυημένων τιμών (feed-on-tarrifs) προς τους παραγωγούς. Υποστηρίζει δε πως η μείωση του κόστους του εξοπλισμού θα καταστήσει μη αναγκαίες τις επιδοτήσεις ως το 2015.

Σημειώνεται πως αυτό το τελευταίο αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των φορέων και των παραγόντων της αγοράς φωτοβολταϊκών, καθώς πολλοί -κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί- αντιδρούν σε μια μείωση των εγγυημένων τιμών.

Τέλος, ο ΣΕΦ εκτιμά αναπόφευκτη μια αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος τα προσεχή χρόνια, αλλά υπογραμμίζει ότι για αυτό δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ, καθώς το Τέλος ΑΠΕ διογκώνεται τεχνητά μέσω της διατήρησης της χονδρικής τιμής σε χαμηλά επίπεδα.

Αιτία της αύξησης των τιμών λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος προστίμων θα είναι το κόστος των ρύπων που θα καταβάλει από το 2013 και μετά η ΔΕΗ και της ενσωμάτωσης στο κόστος παραγωγής της, του κόστους του λιγνίτη, που σήμερα είναι δωρεάν.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα