Iνδικό παιχνίδι με πικάντικα όσπρια και μπαχαρικά

Ο συνδυασμός οσπρίων και λαχανικών απαντάται σε όλη την Ινδία, μια και είναι ο πιο απλός τρόπος να συνδυαστούν τα όσπρια για να δώσουν ένα πρωτεϊνούχο γεύμα σε οικογένειες που σπάνια τρώνε κρέας ή για θρησκευτικούς λόγους είναι βετζετέριαν.

Η αρχική συνταγή είναι με κόκκινες (στο χρώμα του σολομού) μισές φακές (masoor dal, το dal χρησιμοποιείται για τα όσπρια που οι κόκοι τους είναι χωρισμένοι στα δυο και είναι χωρίς φλούδα, πράγμα που επιταχύνει το μαγείρεμα), ένα από τα πέντε κύρια είδη φακής που χρησιμοποιεί η ινδική κουζίνα. Όπως και στην Ελλάδα

είναι από τις πιο κοινές φακές, με μαλακιά γεύση, που όταν μαγειρεύονται ξανθένουν ελαφρώς και κιτρινίζουν. Στην αρχική εκδοχή, οι φακές μαγειρεύονται με λάχανο άσπρο κανονικό, μπαχαρικά και αρωματικά σύμφωνα με τα υλικά της συνταγής.

Ωστόσο, στο συνοδευτικό πιάτο της φωτογραφίας, τα όσπρια είναι κόκκινες φακές και μικρά λευκά φασόλια, ένα έτοιμο μείγμα βιολογικής παραγωγής που αγόρασα από το κατάστημα του ελληνικού Fair Trade (Βεΐκου 2, Κουκάκι) και η πρόταση της συσκευασίας ήταν να γίνει σούπα. Η έμπνευση άλλαξε όμως, το μείγμα συνδυάστηκε στο μαγείρεμα με κόκκινο λάχανο και ινδικά αρώματα για να δώσει τη σαλάτα που βλέπετε. Η συνταγή ακολουθεί, αλλά γνωρίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στην πρωτότυπη και τη διασκευή, μπορείτε αν θέλετε, να μείνετε απλώς στην αυθεντική.

Προετοιμασία: 10 λεπτά και 1 ώρα και 30 λεπτά το μαγείρεμα. Υπολογίστε επίσης το μούλιασμα των οσπρίων, το προηγούμενο βράδυ. Οι κοινές ελληνικές φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα και ο χρόνος μαγειρέματος είναι περί το μισάωρο. Οπότε, αν τις συνδυάσετε με φασόλια, βάλτε τις στην κατσαρόλα περί τα 45 λεπτά αργότερα. Τα μουσκεμμένα φασόλια μπαίνουν την πρώτη φορά στην κατσαρόλα με αρκετό νερό και όταν αυτό βράζει, το πετάμε και βάζουμε καινούργιο.
Μπορείτε να βράσετε τα όσπρια την προηγουμένη και να κάνετε τα λαχανικά και την ολοκλήρωση της συνταγής, που είναι και το πιο σύντομο κομμάτι της, την ίδια μέρα. Σχετικά εύκολη προς μέτριας δυσκολίας συνταγή.

Υλικά (για 4-6 άτομα)
250 γραμ. μείγμα από φακές και τα μικρότερα άσπρα φασόλια
850 ml νερό
1/2 κ.γ. τουρμέρικ
———-
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. σπόρους κύμινο
3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
1 μεσαίο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
225 γραμ. κόκκινο λάχανο λεπτοκομμένο
1-2 πράσινες καυτερές πιπεριές, σε λεπτές ροδέλες
1/4 κ.γ. αλάτι

για το τελείωμα – σερβίρισμα
1 1/4 κ.γ. αλάτι
100 γραμ. ντομάτες, καθαρισμένες, χωρίς τα σπόρια και κομμένες σε κυβάκια
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και πολύ ψιλοκομμένο
3 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Ετοιμάζετε τα όσπρια: Τα βάζετε σε κατσαρόλα με το νερό (στα φασόλια, το πρώτο νερό πέταμα), τα φέρνετε σε σημείο βρασμού και ξαφρίζετε ό,τι βγάλουν στην επιφάνεια. Προσθέτετε το τουρμέρικ, ανακατεύετε, βάζετε το καπάκι αφήνοντας μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα και χαμηλώνετε την φωτιά. Σιγομαγειρεύετε για 1,5 ώρα, μέχρι τα όσ

Keywords
Τυχαία Θέματα