Πράσινο Ταμείο: €400 εκατ. σε περιβαλλοντικά έργα ως το 2014

Σε 400 εκατ. Ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα διατεθεί σε περιβαλλοντικά έργα από το Πράσινο Ταμείο κατά την τριετία 2012-2014, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα το ποσό θα διατεθεί για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, αναπλάσεις κτηρίων και περιοχών καθώς και για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Τα διαθέσιμα του πράσινου ταμείου αυτή τη στιγμή

ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φθάσουν στο 1,6 δισ., με την εισροή πόρων κυρίως από τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Το μισό κονδύλι (200 εκατ.) θα διατεθεί για το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας, εγκαταλελειμμένες ζώνες πρώην παραγωγικών δραστηριοτήτων στον αστικό ιστό, καθώς και σε περιοχές με προβλήματα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης (όπως λ.χ η Ομόνοια όπου γνωστό ξενοδοχείο θα διαμορφωθεί σε κατοικίες για φοιτητές).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι παρεμβάσεις αυτές μεταφράζονται, μεταξύ άλλων, σε διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, απελευθέρωση πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομοι, παιδικές χαρές, φωτισμούς, εξοικονόμηση ενέργειας, αποκατάσταση – ανακαίνιση κτιρίων και επανάχρηση.

Κονδύλι 45 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (βελτίωση οδικού δικτύου, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί κ.α.) και 100 εκατ. για την απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις.

Ακόμη 1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη στήριξη φορέων προστατευόμενων περιοχών (εθνικά πάρκα, δρυμοί, λίμνες κ.α.).

Περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ενσωμάτωση του Πράσινου Ταμείου στον Εθνικό Προϋπολογισμό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει πως σε αυτή την περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για κατάθεση προσφυγών κατά των ρυθμίσεων στα αυθαίρετα και στους ημιυπαίθριους.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα