Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

00:57 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα που δεν είχε κύκλους του Σταύρου Αθανασιάδη, σε εικονογράφηση του εικαστικού καλλιτέχνη The KRAH, το οποίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Levantes και την Ανοικτή Παιδική Βιβλιοθήκη, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο για την πρόσβαση του παιδιού στο βιβλίο με επίκεντρο το έντυπο και ψηφιακό βιβλίο, και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως περιοχής, καταγωγής

ή κοινωνικής προέλευσης. Έτσι το κόμικ δίνει την ευκαιρία σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες να διαβάσουν μαζί την ιστορία του στις γλώσσες που προαναφέραμε, να απολαύσουν την ιδιαίτερη και πλούσια σε χρώματα εικονογράφηση, καθώς και να ακούσουν την πρωτότυπη μουσική που έχει γραφτεί για την ιστορία και τα εφέ που συνοδεύουν την αφήγηση.

Το κόμικ ξεκινάει και μας συστήνει αυτή την περίεργη χώρα:

Στον κόσμο των ονείρων και των σκέψεων, σε μια μακρινή χώρα, για πάρα πάρα πολλά χρόνια, μπορεί και αιώνες, κυβερνούσε μια παράξενη γενιά αρχόντων. Οι άρχοντες αυτοί είχαν όλοι ένα μεγάλο ελάττωμα στην μορφή τους. Ποιο ήταν αυτό; Τα κεφάλια τους! Έμοιαζαν με κύβους και από τα πρόσωπά τους έλειπαν οι καμπύλες γραμμές! Τα μάτια τους ήταν παραλληλόγραμμα, τετράγωνα ή ρόμβοι. Το ίδιο και τα χείλη τους. Το σαγόνι τους και τα αυτιά τους ήταν τετραγωνισμένα και γεμάτα γωνίες παντού. Υπήρχε πλήρης απουσία κύκλων και καμπύλων γραμμών. Ακόμη και τα δάχτυλά τους, το σώμα τους ολόκληρο ήταν τετραγωνισμένο!

{jb_quote} Πάντα επίκαιρο βιβλίο, σε κάθε κοινωνία που επιδιώκει να ονομάζεται δημοκρατική, όχι μόνο στα χαρτιά. {/jb_quote}

Οι άρχοντες λοιπόν δεν έχουν κύκλους και καμπύλες και οι υπήκοοί τους πρέπει να συμβαδίζουν με το ελάττωμά τους αυτό. Στη χώρα αυτή απαγορεύονται οι κύκλοι και οι καμπύλες, καθώς και να κοιτάξει κανείς τον ήλιο και το φεγγάρι. Στη χώρα αυτή φτάνει ο Παλ, ο ήρωας του κόμικ, που μένει έκπληκτος μ’ αυτό που συμβαίνει. Υπακούοντας στους νόμους του κράτους ντύνεται έτσι ώστε να μην υπάρχει σφαιρικό σχήμα πάνω του και αρχίζει να ασχολείται με την καλλιέργεια των φυτών και των δέντρων, προσπαθώντας να δώσει σχήμα κύβου στους καρπούς. Τα νέα διαδίδονται γρήγορα και ο μεγάλος άρχοντας του τόπου τον καλεί να τον γνωρίσει. Tου ζητάει να μείνει στο παλάτι και να ασχοληθεί με τον καλλωπισμό των βασιλικών κήπων. Στους χώρους του παλατιού ο Παλ γνωρίζει τη μικρή κόρη του άρχοντα, τη Χάι, η οποία βλέπει τα στρογγυλά χαρακτηριστικά του και εντυπωσιάζεται. Απευθύνεται στον πατέρα της, ζητώντας του να άρει όλες τις απαγορεύσεις και όταν αυτός αρνείται, φεύγει μαζί με τον Παλ. Ο άρχοντας αρχίζει επίμονα να τους αναζητά, τους εντοπίζει και υπόσχεται ότι θα καταργήσει όλα τα μέτρα για την απαγόρευση του κύκλου και των καμπυλών.

Το σενάριο του Σταύρου Αθανασιάδη ντύνεται επιτυχημένα με την εικονογράφηση του εικαστικού καλλιτέχνη The KRAH, η οποία είναι πολύχρωμη και ενσωματώνει στοιχεία street art – το αποτέλεσμα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, αλλά μπορεί να διαβαστεί με την ίδια ευχαρίστηση και από ενήλικες. Το βασικό μήνυμα της ιστορίας είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας και το γκρέμισμα των οποιωνδήποτε φραγμών για να επιτευχθεί αυτή. Πάντα επίκαιρο βιβλίο, σε κάθε κοινωνία που επιδιώκει να ονομάζεται δημοκρατική, όχι μόνο στα χαρτιά.

Στη χώρα που δεν είχε κύκλους / The land with no circles
Τετράγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά)
Σταύρος Αθανασιάδης
εικονογράφηση: The KRAH
μετάφραση: Ζέιντ Αντέλα, Ελ, Μπαχούλ Ομάρ Χισάμ
Levantes
84 σελ.
ISBN 978-618-8585-20-1
Τιμή €16,96

Keywords
Τυχαία Θέματα