Γιον Φόσε: Αν είχα ακούσει τους κριτικούς, θα είχα σταματήσει να γράφω

00:56 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

Στη στάση του απέναντι στις κριτικές των βιβλίων του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιον Φόσε (Jon Fosse) στην επίσημη ομιλία του για την απονομή του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη, παραδεχόμενος ότι αν είχε λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις πρώτες κακές κριτικές, θα είχε σταματήσει να γράφει.

«Τα πρώτα μου βιβλία είχαν αρκετά κακές κριτικές, αλλά αποφάσισα να μην ακούσω τους κριτικούς, να εμπιστευτώ τον εαυτό μου και να συνεχίσω να γράφω. Αν δεν το είχα κάνει αυτό, ναι, θα είχα σταματήσει να γράφω μετά το πρώτο μυθιστόρημά μου, που

βγήκε πριν από σαράντα χρόνια. Αργότερα, λάμβανα κυρίως καλές κριτικές και άρχισα να κερδίζω και βραβεία – και τότε σκέφτηκα ότι ήταν σημαντικό να συνεχίσω με την ίδια λογική, εφόσον δεν άκουγα τις κακές κριτικές, δεν έπρεπε να αφήσω και την επιτυχία να με επηρεάσει, θα παρέμενα πιστός στη γραφή μου, θα παρέμενα σταθερός σε αυτό που είχα δημιουργήσει. Και νομίζω ότι κατάφερα να το κάνω αυτό και πραγματικά πιστεύω ότι θα συνεχίσω να το κάνω ακόμα και μετά το Νόμπελ», σημείωσε ο Νορβηγός συγγραφέας.

Ενδιαφέρον είχε ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να κλείσει την ομιλία του, κάνοντας μία αναφορά στις πολλές αυτοκτονίες που περιλαμβάνουν τα βιβλία του: «Υπάρχουν πολλές αυτοκτονίες στα έργα μου. […] Φοβόμουν ότι, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είχα συνεισφέρει στη νομιμοποίηση της αυτοκτονίας». Όμως πρόσθεσε πως ανάμεσα στα μηνύματα που δέχτηκε μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του με το Νόμπελ ήταν κάποια από ανθρώπους που τον ευχαριστούσαν για τα έργα του, που τους είχαν σώσει τη ζωή. «Κατά κάποιον τρόπο πάντα ήξερα πως η συγγραφή μπορεί να σώσει ζωές, ίσως να έχει σώσει και τη δική μου ζωή. Και αν το έργο μου μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές, τίποτα δε θα μπορούσε να μου δώσει μεγαλύτερη χαρά», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα