Η Sony ανακοίνωσε τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές A7C II και A7C R

22:04 30/8/2023 - Πηγή: Plaisio
Οι νέες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές A7C II και A7C R έρχονται με «premium» χαρακτηριστικά αλλά με κάπως πιο προσιτές τιμές σε σχέση με τα higher-end μοντέλα στα οποία βασίζονται.

Πιο συγκεκριμένα, το 33-megapixel μοντέλο A7C II βασίζεται στην A7 IV και το 61-megapixel μοντέλο A7C R βασίζεται στην A7R V. Ας τα δούμε με τη σειρά.

Sony A7C R

Σε σύγκριση με τη μεγαλύτερη και ακριβότερη αδερφή της, η A7C R διαθέτει μία περισσότερο «ευρύχωρη» λαβή από ένα υλικό που διαθέτει πιο μαλακή και ωραία αίσθηση. Η κάμερα μάλιστα έρχεται με μία πρόσθετη επέκταση της λαβής (add-on grip) που αυξάνει

το μέγεθος της λαβής ώστε να «χωράει» ακόμα και το μικρό σας δάκτυλο, αλλά όπως είναι κατανοητό η μηχανή καθίσταται λιγότερη συμπαγής.

Μία ακόμα σημαντική προσθήκη είναι ένας περιστρεφόμενος επιλογέας στο μπροστινό μέρος που καθιστά απλούστερη και γρηγορότερη τη ρύθμιση του διαφράγματος, της ταχύτητας του κλείστρου ή της αντιστάθμισης της έκθεση. Στη διάθεση του φωτογράφου/ βιντεογράφου επίσης βρίσκεται και ένας ειδικός επιλογέας για βίντεο, φωτογραφία και S&Q. Η νέα A7C R ζυγίζει μόλις 515 γρ. και επομένως μεταφέρεται πιο εύκολα από την A7R V που ζυγίζει 723 γρ. ενώ έχει και το μισό μέγεθος, με αποτέλεσμα να αποτελεί μάλλον καλύτερη επιλογή για φωτογράφηση δρόμου.

©Sony

Η μηχανή διαθέτει αναδιπλούμενη οθόνη ανάλυσης 1-million dot και ηλεκτρονικό σκόπευτρο OLED ανάλυσης 2,36-million dot με ελαφρώς βελτιωμένη μεγέθυνση 0,70X σε σύγκριση με την A7C II. Προσφέρει επίσης πλήρη σταθεροποίηση εντός του σώματος με αντιστάθμιση 7,0-stop (ανάλογα τον φακό), θύρες μικροφώνου/ακουστικών, USB-C 3.2, υποδοχή micro HDMI και μία υποδοχή κάρτας UHS-II.

©Sony

Όσον αφορά τις προδιαγραφές, βρίσκεται κοντά στην A7R V αν και υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες διαφορές. Μπορείτε να τραβήξετε εικόνες σε φορμά RAW στα 61-megapixel με ταχύτητα έως και 8fps σε σύγκριση με τα 10fps της A7R V. Το νέο μοντέλο ωστόσο έχει μικρότερο buffer και σε συνδυασμό με την έλλειψη δεύτερης υποδοχής για κάρτα μνήμης SD UHS-II δεν επιτρέπει τη λήψη τόσο πολλών φωτογραφιών όσο με την A7R V σε μια ριπή. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της A7R V, η A7C R διαθέτει 693 σημεία αυτόματης εστίασης (693-points AF) με 79% κάλυψη. Καθώς χρησιμοποιεί τον ίδιο επεξεργαστή εικόνας, υποθέτουμε ότι προσφέρει περίπου τις ίδιες επιδόσεις AF όσον αφορά τη λήψη ριπής, την παρακολούθηση AI κ.ά. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι προσφέρει πανομοιότυπη ποιότητα εικόνας με την A7R V και επειδή διαθέτει το χαρακτηριστικό Pixel Shift Multi-Shot της Sony, η ανάλυση μπορεί να τετραπλασιαστεί στα 240,8-megapixel.

©Sony

Όσον αφορά στις δυνατότητες λήψης βίντεο, η A7C R δεν μπορεί να τραβήξει βίντεο 8K όπως η A7R V -ενδεχομένως λόγω υπερθέρμανσης εξαιτίας του μικρότερου σώματος. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να προσφέρει βίντεο 4K 60p πλήρους καρέ (με pixel binning) και βίντεο 4K 60p με υπερδειγματοληψία 6,2K ή 4K 60p με περικοπή 1,5x. Επίσης, έρχεται με υποστήριξη S-Log3, S-Cinetone και S-gamut3 Cine, καταγράφει βίντεο με δειγματοληψία χρώματος 10-bit 4:2:2 και μπορεί να τραβήξει έως και 120 fps σε λειτουργία 1080p.

©SonySony A7C II

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του άρθρου, η A7C II βασίζεται στον ίδιο αισθητήρα 33-megapixel της A7 IV και μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το σώμα και τον χειρισμό, μοιάζει αρκετά με την A7C R και επομένως υπάρχει ο ίδιος πρόσθετος περιστρεφόμενος επιλογέας, η ίδια αναβαθμισμένη λαβή, το βελτιωμένο EVF και άλλα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω. Σε αντίθεση με την A7C R όμως, δεν συνοδεύεται από την πρόσθετη επέκταση λαβής στη συσκευασία της.

Οι ταχύτητες λήψης είναι ελαφρώς μεγαλύτερες, στα 10 fps σε λειτουργία «μηχανικού» ή ηλεκτρονικού κλείστρου. Η A7C II διαθέτει ανώτερες δυνατότητες αυτόματης εστίασης από την A7 IV, στην οποία όπως αναφέραμε βασίζεται, επειδή διαθέτει την ίδια ειδική μονάδα επεξεργασίας AI με την A7C R (και την A7R V), χαρακτηριστικό που απουσιάζει από την A7 IV. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να περιμένετε βελτιωμένη ανίχνευση και παρακολούθηση θέματος και άλλες λειτουργίες σε σύγκριση με την A7 IV.

©Sony

Σε σχέση ωστόσο με την A7C, η Sony υπόσχεται βελτιωμένη αυτόματη εστίαση κατά 40% στην παρακολούθηση ζώων και πτηνών, κατά 60% στην παρακολούθηση ματιών και κατά 20% στην παρακολούθηση αυτόματης έκθεσης.

©Sony

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ποιότητα της εικόνας λογικά θα είναι παρεμφερής εκείνης που προσφέρει η A7 IV. Προσφέρει ευκρινές βίντεο πλήρους καρέ 4K 30p με υπερδειγματοληψία 7K ή βίντεο 4K 60p με περικοπή 1,5x. Επίσης, έρχεται με δειγματοληψία χρώματος 10-bit 4:2:2 με S-Log3 και S-Cinetone με τα LUTs να είναι διαθέσιμα στη φωτογραφική μηχανή.

The post Η Sony ανακοίνωσε τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές A7C II και A7C R appeared first on Plaisio Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Sony, A7C II,A7C R