Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στη σκιά του Covid-19

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σήμερα 5 Ιουνίου γίνεται στη σκιά της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Είναι γεγονός πως τα μέτρα των περασμένων μηνών, επηρέασαν αναπόφευκτα και το περιβάλλον. Οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους αναγκαστικά, τα ταξίδια μειώθηκαν στο ελάχιστο, εργοστάσια έκλεισαν. Η επίδραση στη φύση ήταν άμεση. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος η ατμοσφαιρική ρύπανση

στην Αθήνα και σε αρκετές ελληνικές πόλεις κυμάνθηκε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, όσο διάστημα διαρκούσε το lockdown.

Οι πρώτες εκθέσεις από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δείχνουν ότι μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο και η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε χάρη στο κλείσιμο των εργοστασίων και τον μικρό αριθμό των αεροπλάνων που πετούν στον ουρανό.

Η χρήση του αυτοκινήτου μειώθηκε, μαζί και οι πλαστικές συσκευασίες, αλλά και η σπατάλη φαγητού, ταυτόχρονα όμως τα πλαστικά γάντια και οι μάσκες μπήκαν στη ζωή μας και πολλές φορές καταλήγουν στους δρόμους, πεταμένα δίπλα σε αυτοκίνητα.

Η μείωση των εκπομπών και οι απότομοι κλυδωνισμοί όπως ο Covid-19

Καθόλη τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου την οποία διανύουμε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος έχει επανειλημμένα ερωτηθεί για τον αντίκτυπο των μέτρων κατά του Covid-19 στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ. Μια από τις ακούσιες συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιου είδους αιφνίδιοι κοινωνικοοικονομικοί κλυδωνισμοί μπορεί να είναι και η περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Άλλες συνέπειες, όπως η προσωρινή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, παρατηρήθηκαν επίσης σε ορισμένες περιοχές της Κίνας και της Ευρώπης (π.χ. κατά τη διάρκεια της περιόδου «απαγόρευσης κυκλοφορίας» στη βόρεια Ιταλία).

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην εμφάνιση χρόνιων πνευμονοπαθειών και καρδιοπαθειών. Παρά τις πιθανές βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε ορισμένες περιοχές λόγω των μέτρων που σχετίζονται με τον κορονοϊό, τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις που έχουν εκτεθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να είναι ακόμη πιο ευάλωτα κατά την περίοδο αυτή.

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος με θέμα τη βιοποικιλότητα

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και σύμφωνα με τον ΟΗΕ το θέμα για το 2020 είναι η βιοποικιλότητα.

Η ποικιλία όλων των οργανισμών που ζουν στον πλανήτη μας, μειώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως οι αλλαγές στη χρήση της γης, η ρύπανση και η κλιματική κρίση.

«Επείγουσα και υπαρξιακή» χαρακτηρίζεται η αγωνία των ανθρώπων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, με ιδιαίτερη αναφορά στις εκτεταμένες πυρκαγιές της Αυστραλίας, του Αμαζονίου και της Καλιφόρνια, αλλά και φυσικά στην παγκόσμια πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, «καταδεικνύουν την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων και των ιστών της ζωής, μέσα στην οποία υπάρχουν».

Στις μέρες μας παρατηρείται μία σταθερή απώλεια της βιοποικιλότητας, με σοβαρές συνέπειες για τον φυσικό κόσμο και την ευημερία του ανθρώπου. Βασικές αιτίες αυτής της απώλειας είναι οι αλλαγές που προκαλούνται στους φυσικούς οικοτόπους λόγω των συστημάτων εντατικής γεωργικής παραγωγής, των κατασκευών, των λατομείων, της υπερεκμετάλλευσης των δασών, των ωκεανών, των ποταμών, των λιμνών και του εδάφους, καθώς και λόγω των ξενικών χωροκατακτητικών ειδών, της ρύπανσης και της ολοένα εντεινόμενης σε παγκόσμιο επίπεδο κλιματικής αλλαγής. Δεδομένου του τεράστιου ρόλου που διαδραματίζει η βιοποικιλότητα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και της ζωής μας, η συνεχιζόμενη απώλειά της καθίσταται ολοένα πιο ανησυχητική.

Keywords
Τυχαία Θέματα