Τζορτζ Φλόιντ: Στο δικαστήριο οι τρεις αστυνομικοί που κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του

Οι τρεις πρώην αστυνομικοί που κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.

Ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, οι τρεις πρώην αστυνομικοί της Μινεάπολη που κατηγορούνται για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ οδηγήθηκαν για πρώτη φορά στο δικαστήριο την Πέμπτη (4/6). Η εγγύησή τους ορίστηκε στο 1 εκατομμύριο δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα Κιθ Έλισον, που διερευνά την

υπόθεση δολοφονίας Φλόιντ, διεύρυνε το κατηγορητήριο εναντίον του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού που γονάτισε στο λαιμό του Φλόιντ για σχεδόν 9 λεπτά, σε φόνο δεύτερου βαθμού. Ο Έλισον απήγγειλε επίσης κατηγορίες εις βάρος των Λέιν, Κουένγκ και Θάο που ήταν παρόντες στο περιστατικό.

Ο Σόβιν δεν εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο. Η ακρόασή του αναμένεται τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Όλοι τους βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης έως και 40 έτη αν καταδικαστούν.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, με τους διαδηλωτές να απαιτούν για ακόμα μία ημέρα την απονομή δικαιοσύνης και να στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού.

Την Πέμπτη, ακόμα, τελέστηκε και η πρώτη επιμνημόσυνη τελετή για τον δολοφονηθέντα Αφροαμερικανό, όπου επίσης συγκεντρώθηκε πλήθος πολιτών σε φορτισμένο κλίμα.

Υπενθυμίζεται πως ο Τζορτζ Φλόιντ έχασε τη ζωή του την 25η Μαΐου, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικές δυνάμεις στη Μινεάπολη. Σύμφωνα με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρότι ο 46χρονος δεν αντιστάθηκε στους αστυνομικούς, οι τελευταίοι τον έριξαν στο έδαφος ενώ -τουλάχιστον- ένας εξ αυτών πατούσε τον λαιμό του θύματος με το γόνατό του.

«Παρακαλώ, παρακαλώ, αφήστε με να σηκωθώ», «δεν μπορώ να ανασάνω», «με πονάει το στομάχι μου», «με πονάει ο λαιμός μου», ακούγεται να λέει στους αστυνομικούς λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του. Τα τελευταία λόγια του Φλόιντ («I can't breathe») αποτελούν, πλέον, το κύριο σύνθημα που ακούγεται στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ - και όχι μόνο - εδώ και πολλές μέρες, καθώς η λαϊκή οργή να ξεχειλίζει.

Προσοχή - Σκληρές εικόνες:

{https://youtu.be/2-p9ok7dp48}

Keywords
Τυχαία Θέματα