Σε δύσκολη θέση Τουρκία και Ερντογάν μετά την επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φαίνεται πως η βρίσκεται η Τουρκία και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο για έγκριση της πώλησης των F-16.

Βέβαια αυτή η κίνηση από τις ΗΠΑ φαίνεται πως έχει προκαλέσει έντονη κουβέντα στη γειτονική μας χώρα, με τα ΜΜΕ της Τουρκίας να στρέφονται εις βάρος αυτής της επιστολής.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα μετέφερε από την Κωνσταντινούπολη

ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στην Τουρκία έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση για τη στάση που διατηρεί ο Μπάιντεν στο θέμα των F-16.

Τελεσίγραφο από Μπάιντεν σε Ερντογάν για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Χαρακτηριστικό είναι πως τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως δεν πρόκειται για επίσημη επιστολή, αλλά για συμβουλευτική με την Ουάσινγκτον να περιμένει το επίσημο έγγραφο της αποδοχής της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, ο ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσινγκτον Γιουνους Πακσόι ανέφερε: «Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως ο προεδρος των ΗΠΑ έχει γράψει μια επιστολή στην οποία συμβουλεύει το Κογκρέσο να εγκρίνει την έγκριση της πώλησης (των F-16). Δεν είναι επίσημο αίτημα. Στα ηγετικά μέλη του Κογκρέσου εστάλη μια επιστολή που τους καλεί να πουληθούν τα F-16 στην Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αχμέτ Χακάν, διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, ρώτησε: «Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό είναι το πρώτο βήμα που περιμέναμε;»

Ο Πακσόι απάντησε: «Nαι αυτό είναι. Για τη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Όμως το Κογκρέσο περιμένει το επίσημο αίτημα. Καθώς αν σταλεί το αίτημα με επίσημη επιστολή για να ξεκινήσει η διαδικασία των 15 ημερών για την πώληση. Αυτή η επιστολή ήταν το βήμα καλής θέλησης των ΗΠΑ που αναφέρει ᾽Ἀφού εσείς εγκρίνατε τη Σουηδία, κι εγώ στέλνω επιστολή στο Κογκρέσο και τους λεω κύριοι ας το εγκρίνουμε αυτό.

Η διαδικασία είναι αυτή. Η Τουρκία ενέκρινε τη Σουηδία, ο Μπάιντεν έστειλε επιστολή , η Τουρκία θα παραδώσει τα επίσημα έγγραφα της αποδοχής και ο Λευκός Οίκος θα στείλει το επίσημο αίτημα».

Πηγή: Geostratigika.gr

Δείτε τα όσα είπε για το θέμα ο Μανώλης Κωστίδης:

Βαγγέλης Λάσκαρης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα