Ένοπλες δυνάμεις: «Έκλεισε η συμφωνία! – Η Ελλάδα προχωρά στην προμήθεια 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk

20:20 5/4/2024 - Πηγή: Sportime

Ένοπλες δυνάμεις: Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η ελληνική πολεμική αεροπορία, αυτή τη φορά όχι με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά με πολεμικά ελικόπτερα. Την Παρασκευή (5/4) η Κυβέρνηση υπέγραψε Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) επισημοποιώντας την πρόθεσή της να προμηθευτεί τα 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk, τα οποία ου κατασκευάστηκαν από τη Sikorsky.

The Government of Greece signed a Letter

of Offer and Acceptance (LOA) today making official its intent to procure 35 UH-60M Black Hawk helicopters built by @Sikorsky, a @LockheedMartin company.

— Lockheed Martin News (@LMNews) April 5, 2024

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα lockheedmartin.com, το τελευταίας γενιάς UH-60M Black Hawk θα υποστηρίξει τον συνεχή εκσυγχρονισμό του Υπουργείου Άμυνας και θα χρησιμεύσει ως αξιόπιστο ελικόπτερο για ζωτικής σημασίας αποστολές εθνικής και συμμαχικής ασφάλειας», δήλωσε ο Πολ Λέμο, πρόεδρος της Sikorsky. Το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Black Hawk, το οποίο εμπιστεύονται και λειτουργεί από περισσότερα από 35 κράτη, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού συμμάχων του ΝΑΤΟ, παρέχει απαράμιλλη παγκόσμια διαλειτουργικότητα, αυξάνοντας σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας και όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Εκτός από το αεροσκάφος, η προμήθεια περιλαμβάνει και εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού για την ομαλή ένταξη των ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.

«Είναι τιμή μας να επεκτείνουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την προσθήκη του UH-60M Black Hawk στον αυξανόμενο στόλο τους», δήλωσε ο Κώστας Παπαδόπουλος, διευθυντής διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης για την Ελλάδα στην Lockheed Martin (εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας ). «Το Black Hawk είναι η καλύτερη λύση για τις απαιτήσεις πολλαπλών αποστολών της Ελλάδας με δυνατότητες που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του έθνους στον χώρο μάχης για την ασφάλεια του 21ου αιώνα».

Με τον υπάρχοντα στόλο S-70B και τα νεοαποκτηθέντα θαλάσσια ελικόπτερα MH-60R για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί διάφορες παραλλαγές της οικογένειας Hawk και θα επωφεληθεί από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα διατήρησης του κοινού στόλου.

Ως το κορυφαίο ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων στον κόσμο με 5 εκατομμύρια ώρες μάχης, το Black Hawk θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σειρά επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ένα παγκόσμιο οικοσύστημα με περισσότερα από 5.000 αεροσκάφη Hawk.

Το UH-60M/S-70M Black Hawk είναι το ελικόπτερο που επελέγη  για την αντικατάσταση παλαιού τύπου στόλων ελικοπτέρων μεσαίας ανύψωσης, με ευελιξία να διεξάγει ποικιλία αποστολών σε μεγαλύτερες εμβέλειες και στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα και με αυξημένη ικανότητα επιβίωσης έναντι άλλων αεροσκαφών.

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα