Τελειώνει ο χρόνος για το Titan: “Ακούμε θορύβους, δεν ξέρουμε από πού” – Τι μπορεί να έχει συμβεί στους 5 αγνοούμενους αν έχει ραγίσει το υποβρύχιο

Οι έρευνες γύρω από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν θόρυβοι στον Ατλαντικό Ωκεανό “είχαν αρνητικά αποτελέσματα”, ανέφερε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ για το υποβρύχιο που αγνοείται.

Ακόμα πρόσθεσε ότι τα πληρώματα εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τι προκάλεσε τους κρότους.

“Δεν ξέρουμε τι είναι”, δήλωσε για τους θορύβους ο πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ, σύμφωνα με το CNN

Περίπου 20 ώρες οξυγόνου έχουν στη διάθεσή τους οι πέντε επιβαίνοντες του υποβρυχίου που εξαφανίστηκε την Κυριακή,

σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του αμερικανικού Λιμενικού.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων σπεύδει και ένα γαλλικό ρομπότ, το οποίο θα καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους σε περίπτωση που έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Θα πρέπει να φθάσει στην περιοχή την Τετάρτη γύρω στις 1800 GMT, με τους εμπειρογνώμονες να αποστέλλονται επειγόντως από το γαλλικό λιμάνι της Τουλόν για να χειριστούν το ρομπότ για την κατάδυση.

Το υποβρύχιο ρομπότ ελέγχεται εξ αποστάσεως από ερευνητικό σκάφος μέσω ενός καλωδίου μήκους έως και 8 χιλιομέτρων, περιγράφεται ως “συσκευή-ναυαρχίδα για υποβρύχιες επιχειρήσεις”, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε βάθη έως 6.000 μέτρα.

“Είναι εξαιρετικά δύσκολες αυτές οι στιγμές για τις οικογένειες των εγκλωβισμένων στο υποβρύχιο. Επικοινωνούμε συνεχώς μαζί τους. Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας. Οι έρευνες συνεχίζονται. Είμαστε στη μέση της αναζήτησης και εξετάζουμε όλους τους παράγοντες. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση. Εάν συνεχίσουμε μπορεί να φτάσουμε σε αυτήν την απόφαση και τότε θα μιλήσουμε με τις οικογένειες και στη συνέχεια δημοσίως” κατέληξε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής.

Τι μπορεί να έχει συμβεί στους πέντε αγνοούμενους αν έχει ραγίσει το υποβρύχιο

Πέντε αγνοούμενοι τουρίστες που χάθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού μπορεί να αντιμετωπίζουν μία πίεση στους πνεύμονες, “νάρκωση από άζωτο” και υποθερμία, εάν το κύτος του υποβρυχίου έχει ραγίσει, δήλωσαν οι ειδικοί.

Ένα σενάριο είναι το ράγισμα του κύτους ενώ το σκάφος βρισκόταν στα βάθη του ωκεανού, και αν αυτό έχει συμβεί οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης των επιβατών είναι σχεδόν μηδενικές. Ο δρ Nicolai Roterman, ερευνητής θαλασσών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, δήλωσε ότι αν συνέβαινε ένα τέτοιο ατύχημα, η πίεση θα σκότωνε σχεδόν αμέσως τους επιβαίνοντες στο υποβρύχιο.

Ο καθηγητής Alistair Greig, ειδικός στη θαλάσσια μηχανική στο University College του Λονδίνου, πρόσθεσε απλώς ότι αν το κύτος είχε υποστεί οποιαδήποτε βλάβη, η “πρόγνωση δεν είναι καλή”.

Το Titan εξαφανίστηκε ενώ έκανε κατάδυση στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, 12.500 πόδια κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ακόμα και οι φάλαινες που έχουν εξελιχθεί για να τρέφονται στα βάθη του ωκεανού φτάνουν το πολύ μέχρι τα 10.000 πόδια.

Όταν οι άνθρωποι μπαίνουν κάτω από το νερό πρέπει να αντιμετωπίσουν την πίεση του νερού, το οποίο είναι πολύ πυκνότερο από τον αέρα, που τους περιβάλλει. Στο βάθος του ναυαγίου του Τιτανικού, η πίεση θα είναι περίπου 380 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που βιώνουν οι άνθρωποι στην επιφάνεια. Καθώς η πίεση από το νερό αυξάνεται, προκαλεί την κατάρρευση οποιουδήποτε χώρου γεμάτου με αέρα κάτω από το βάρος.

Για τα υποβρύχια με βλάβη στο κύτος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήγμα, προκαλώντας πιθανό τραύμα στους επιβαίνοντες στο εσωτερικό. Και για συστήματα, όπως οι πνεύμονες, η έντονη πίεση μπορεί να είναι καταστροφική και σε ακραία βάθη αυτή η πίεση γίνεται θανατηφόρα.

Ένας άνθρωπος χωρίς προστασία και εξοπλισμό, που θα εκτίθετο στο βάθος που επεδίωκε να φτάσει ο Τιτάνας θα κατέρρεαν οι πνεύμονές του και θα έσπαγαν τα τύμπανά του από το βάρος του νερού. Το υγρό θα έμπαινε από το στόμα του για να γεμίσει το κενό που θα έμενε πίσω και αυτό θα προκαλούσε τον πνιγμό του άτυχου ατόμου.

Οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν περίπου 15 λεπτά χωρίς οξυγόνο, αν και χάνουν τις αισθήσεις τους πολύ νωρίτερα, ενώ η εγκεφαλική βλάβη είναι πιθανή μετά από λίγα λεπτά χωρίς αέρα.

Η πίεση του νερού που μπορεί να συνθλίψει τα ανθρώπινα οστά είναι περίπου 22 μίλια, δηλαδή περίπου τρεις φορές πιο βαθιά από τα βαθύτερα καταγεγραμμένα σημεία του ωκεανού.

Στις υψηλές πιέσεις στα βάθη των ωκεανών, η εσωτερική χημεία του σώματος αρχίζει να αλλάζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άζωτο, το οποίο αποτελεί μέρος του αέρα που αναπνέουμε, να εισέρχεται στο αίμα. Καθώς ο ανθρώπινος ιστός χρειάζεται οξυγόνο και όχι άζωτο για να επιβιώσει, αυτή η ανισορροπία προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται νάρκωση από άζωτο – με το σώμα να ασφυκτιά ουσιαστικά από μέσα προς τα έξω. Ακόμα και χωρίς αυτούς τους παράγοντες, ένα άτομο θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την προοπτική της υποθερμίας που θα επέλθει γρήγορα. Ο βαθύς ωκεανός δέχεται ελάχιστο έως καθόλου φως και οι θερμοκρασίες στα 12.500 πόδια είναι περίπου 2°C (36°F).

Στους ανθρώπους, η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί σε νερό με θερμοκρασία μόλις 4°C (40°F), και οι άνθρωποι αρχίζουν να κουράζονται και να παθαίνουν σύγχυση.

Διάφορα πλάσματα που αναπνέουν αέρα, όπως οι φάλαινες, οι φώκιες και οι θαλάσσιες χελώνες, έχουν αναπτύξει ειδικές άμυνες για να αντισταθμίσουν το βάθος. Ορισμένα είδη “καταρρέουν” προληπτικά τους πνεύμονές τους και επιβραδύνουν τις σωματικές τους λειτουργίες πριν βουτήξουν στα βάθη, επιβιώνοντας με το οξυγόνο που απομένει στο αίμα τους.

Αν το σκάφος δεν έχει ρεύμα, οι πέντε επιβάτες του θα βρίσκονται σε απόλυτο σκοτάδι και σε θερμοκρασίες περίπου 3°C καθώς το σκάφος κυλάει στον βυθό της θάλασσας.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα