Προκρίνεται μέσα στη Βιέννη

Δύο “πρόσωπα” εμφάνισε η ΑΕΚ κόντρα στη Ριέκα, σε μια αναμέτρηση που διακυβευόταν η πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League. Οι “κιτρινόμαυροι”, μετά την αρνητική εμφάνιση του α' ημιχρόνου και με αφορμή την αλλαγή στον σχηματισμό απ' τον Χιμένεθ και το γκολ του Αραούχο λίγο πριν την ανάπαυλα, είχε εξαιρετική

παρουσία στο β' σαρανταπεντάλεπτο και με δύο γκολ ισοφάρισε σε 2-2 διατηρώντας το πλεονέκτημα για πρόκριση στη φάση των “32” του Europa League. Η είσοδος του Λιβάια στο 30ο λεπτό, καθώς και η αγωνιστική άνοδος των Χριστοδουλόπουλου, Μπακάκη, Αραούχο και Μπακασέτα ήταν οι κυριότεροι λόγοι για τη “μαγική” εμφάνιση του β' σαρανταπενταλέπτου.

Τα πλάνα του Χιμένεθ

Ο Ισπανός τεχνικός επέλεξε σύστημα 4-4-1-1 με τον Ανέστη στα δοκάρια και τους Μπακάκη, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες και Γκάλο στην άμυνα. Στη μεσαία γραμμή ο Σιμόες με τον Γαλανόπουλο κινήθηκαν στον άξονα, με τους Χριστοδουλόπουλο και Λόπες στα δύο άκρα, ενώ ο Μπακασέτας αγωνίστηκε ως δεύτερος επιθετικός πίσω από τον Αραούχο.

Ο Αραούχο κράτησε “ζωντανή” την ...υπνωτισμένη ΑΕΚ

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο ...υπνωτισμένοι και ανέτοιμοι για ένα παιχνίδι που χρειαζόντουσαν τη νίκη ώστε να προκριθούν στην επόμενη φάση. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ως το 25ο λεπτό η Ριέκα είχε προλάβει να σκοράρει δύο φορές και να στείλει άλλες τόσες τη μπάλα στα δοκάρια της εστίας του Ανέστη. Αρχικά ο Γκοργκόν πήρε δεύτερη κεφαλιά μέσα στην περιοχή (πρόλαβε τον Βράνιες) και άνοιξε το σκορ στο 8ο λεπτό, ενώ στο 16' ο Ζούπαριτς νίκησε στον αέρα τον Τσιγκρίνσκι και έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Ίδια κατάληξη είχε και η φάση του 20ου λεπτού με τον Γκοργκόν να προσποιείται στον Λόπες και να σουτάρει στο δεξί δοκάρι του Ανέστη. Οι Κροάτες εκμεταλλεύθηκαν την κακή εμφάνιση της ΑΕΚ και δημιούργησαν νέα φάση με κεφαλιά του Ακόστι στο 24ο λεπτό, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Ένα λεπτό αργότερα όμως ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, Αλεξάντερ Γκοργκόν, δεν αστόχησε. Αρχικά χρειάστηκε το λάθος διώξιμο του Βράνιες (φέρει ευθύνη και στα δύο γκολ), με τον Αυστριακό επιθετικό να νικάει τους Γκάλο και Τσιγκρίνσκι στο σπριντ και να κάνει το 2-0 για τους φιλοξενούμενους.

Η ΑΕΚ είχε εμφανέστατο πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, με τον Χιμένεθ να προσπαθεί στο 30ο λεπτό να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του, κάνοντας την πρώτη κίνηση από τον πάγκο. Έβγαλε τον Γκάλο, πέρασε στο ματς τον Λιβάια και άλλαξε το σύστημα σε 4-2-3-1. Ο Μπακάκης μετατωπίστηκε δεξιά στην άμυνα, με τον Λόπες να γυρίζει αριστερό μπακ και τους Τσιγκρίνσκι – Βράνιες στον άξονα. Σιμόες και Γαλανόπουλος έμειναν στις θέσεις τους, με την τριάδα μπροστά τους να αποτελούν οι Χριστοδουλόπουλος (αριστερά), Μπακασέτας (δεξιά) και ο Λιβάια πίσω από τον Αραούχο.

Ο τελευταίος μάλιστα ζήτησε πέναλτι στο 37ο λεπτό, με τον Ελές να βρίσκει το πόδι του επιθετικού της Ένωσης. Στις καθυστερήσεις ο Χριστοδουλόπουλος απείλησε με απευθείας εκτέλεση φάουλ, αλλά ο Πρσκάλο είπε “όχι”. Κι εκεί όπου όλα έδειχναν ότι το 0-2 θα ήταν το σκορ του α' ημιχρόνου, ο Μπακάκης (ο οποίος επιτέλους έπαιζε στη θέση του) μοίρασε εξαιρετική ασίστ στον Αραούχο (και μάλιστα με το αριστερό πόδι), με τον Αργεντινό να σκοράρει και να πετυχαίνει το πρώτο γκολ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

“Μαγική” εμφάνιση και η ΑΕΚ έμεινε "ζωντανή" για την πρόκριση

Το γκολ του Αραούχο έδωσε “φτερά” στους παίκτες της ΑΕΚ, οι οποίοι μπήκαν ως ...αφεντικά στο β' ημίχρονο, αποφασισμένοι να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Από το 46ο ως και το 65ο λεπτό είχαν ένα “μαγικό” 20λεπτο κι έβαλαν τη Ριέκα στην περιοχή της, με το γκολ της ισοφάρισης του Χριστοδουλόπουλου στο 55ο λεπτό να αποτελεί δικαίωση για την αγωνιστική τους συμπεριφορά. Η είσοδος του Κονέ στο 67ο λεπτό έδωσε ακόμα μεγαλύτερη επιθετική πνοή στην Ένωση, η οποία πίεσε για το γκολ της νίκης, αλλά δεν τα κατάφερε. Ένα λεπτό μάλιστα πριν το φινάλε της αναμέτρησης ο Αραούχο με πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Πρσκάλο, χάνοντας έτσι τη μεγαλύτερη ευκαιρία για μια επική ανατροπή.

Τα πάντα πλέον θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, αφού ακόμα και με ισοπαλία της ΑΕΚ μέσα στη Βιέννη απέναντι στην Αούστρια, η ελληνική ομάδα παίρνει το "εισιτήριο" για την επόμενη φάση του Europa League.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Γκάλο (30' Λιβάια), Λόπες, Σιμόες, Γαλανόπουλος (68' Κονέ), Χριστοδουλόπουλος (85' Ροντρίγκες), Μπακασέτας, Αραούχο.

Ριέκα (Ματίας Κεκ): Πρσκάλο, Ζούτα, Ζούπαριτς, Ακόστι (69' Κρβζιτς), Γκαβράνοβιτς (81' Πούλιτς), Ελέζ, Γκοργκόν, Πάβισιτς, Μάλες, Μπράνταριτς, Βέσοβιτς.

Ο Φινλανδός διαιτητής Ματίας Γκεστράνιους “κιτρίνισε” τους: Μάλες και Λόπες.

H εξέλιξη του ματς από το match center του novasports.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα