Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: «Ερυθρόλευκοι»… κομάντος! (highlights)

Με σημείο αναφοράς την εκπληκτική – κατά διαστήματα – άμυνα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το πάνω χέρι στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης. Προηγήθηκαν αρκετές φορές με διψήφια διαφορά, ήλεγξαν τον ρυθμό και ακόμη κι όταν οι Καταλανοί πλησίασαν απειλητικά, έδειξαν χαρακτήρα ομάδας Final-4, «αλώνοντας» τη Βαρκελώνη.

Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού ο Γουίλιαμς-Γκος με 15 πόντους, MVP ο Κάνααν με 14 πόντους, 3 ασίστ και κρίσιμο τρίποντο στην τέταρτη περίοδο.

Εξαιρετικοί στο πρώτο ημίχρονο Πετρούσεφ (12 π., 4/4 διπ., 5 ριμπ.) και Φαλ (11 π., 5/6 διπ.), σκιά του εαυτού τους οι Πίτερς (1 π., 0/2 σουτ) και Γουόκαπ (0 π., 0/1 σουτ, 5 ασίστ, 5 φάουλ).

Τη μεγαλύτερη φθορά στην άμυνα των «ερυθρόλευκων» έκαναν οι Ερνάνγκομεθ (13π., 5 ριμπ.), Πάρκερ (13π., 7 ριμπ.), Ρούμπιο (10 π., 7 ασίστ) και Αμπρίνες (11 π.).

Ολυμπιακός από… ατσάλι

Πολύ συγκεντρωμένος και με έμφαση στην άμυνα μπήκε στο παιχνίδι ο Ολυμπιακός και κατάφερε από πολύ νωρίς να επιβάλει τον ρυθμό του. Κράτησε τη Μπαρτσελόνα για περισσότερα από τέσσερα λεπτά χωρίς σκορ και την ίδια στιγμή «τάιζε» με συνέπεια στην επίθεση τον Μουσταφά Φαλ, ο οποίος δεν είχε αντίπαλο στη ρακέτα, για να προηγηθεί γρήγορα γρήγορα με 6-0. Οι Καταλανοί έβγαλαν αντίδραση, αξιοποίησαν κάποια επιπόλαια λάθη των «ερυθρόλευκων» και με μπροστάρη τον Τζαμπάρι Πάρκερ «ψαλίδισαν» τη διαφορά (12-13). Ήταν το σημείο που ο Ολυμπιακός έδειξε να χάνει το momentum που είχε αποκτήσει στο πρώτο πεντάλεπτο, όμως δεν του στοίχησε. Ο Μουσταφά Φαλ (10 π., 5/5 σουτ) ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στην επίθεση και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ολοκλήρωσε τα πρώτα δέκα λεπτά από θέση οδηγού (18-19).

Με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Ολυμπιακός είδε και τον Μόουζες Ράιτ να μπαίνει στην εξίσωση, διατηρώντας έτσι το προβάδισμα στο σκορ (20-23). Η Μπαρτσελόνα από την πλευρά της, βρήκε λύσεις στην επίθεση στο πρόσωπο του Αμπρίνες, ο οποίος ήρθε από τον πάγκο για να βάλει έξι μαζεμένους πόντους από την περίμετρο και να βάλει για πρώτη φορά την ομάδα του μπροστά στο σκορ (28-25). Οι «ερυθρόλευκοι», πάντως, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά πολύ γρήγορα επανέφεραν την… τάξη. Επιστράτευσαν και πάλι την πιεστική τους άμυνα και με μπροστάρη αυτή τη φορά στην επίθεση τον εξαιρετικό Πετρούσεφ ανέκτησαν το προβάδισμα (30-32). Ακολούθησε ένα δίλεπτο με συνεχείς εναλλαγές στο προβάδισμα και διαδοχικά λάθη, σημείο πάντως που δεν κόστισε στον Ολυμπιακό. Αντιθέτως, οι Πειραιώτες βρήκαν τις σωστές προσαρμογές στην άμυνα και ανταποκρίθηκαν στην αντεπίθεση της Μπαρτσελόνα, ενώ όσον αφορά την επίθεση, αξιοποίησαν την ταχύτητα και τις καλές επιλογές του Πετρούσεφ (μαζί με τον Φαλ σκόραραν 22 πόντους με 9/9 δίποντα) για να προηγηθούν με διψήφια διαφορά (34-44) και να πάνε στα αποδυτήρια στο +9 (35-44).

Break με το… καλημέρα και πρώτο βήμα για Βερολίνο

Το σκηνικό δεν άλλαξε καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο. Μπορεί η Μπαρτσελόνα να ανέβασε την ένταση στην άμυνα, ασκώντας πολύ μεγαλύτερη πίεση στη μπάλα, όμως ο Ολυμπιακός ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. Συνέχισε να ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα, ακόμη κι όταν είδε τον Γουόκαπ να φορτώνεται με τέσσερα φάουλ, επαναφέροντας τη διαφορά σε διψήφια τιμή (42-54). ΜακΚίσικ και Γουίλιαμς-Γκος ήταν εκείνοι που είχαν βγει μπροστά στην επίθεση και σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» είχαν… χαλάσει το μυαλό των Καταλανών, είχαν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης (47-60). Ακολούθησε ένα τρίλεπτο χωρίς συγκέντρωση και με αστοχία από τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στη Μπαρτσελόνα να «ροκανίσει» τη διαφορά (54-61) και να πλησιάσει απειλητικά.

Ο Ολυμπιακός μπήκε μουδιασμένα στην τέταρτη περίοδο, έδειχνε «βραχυκυκλωμένος» στην επίθεση, μένοντας για περισσότερα από τρία λεπτά χωρίς πόντο και σχεδόν πέντε λεπτά χωρίς καλάθι εντός πεδιάς. Σε εκείνο το διάστημα η Μπαρτσελόνα πλησίασε στο τρίποντο (58-61), όμως οι Πειραιώτες κρατήθηκαν αρχικά σε θέση οδηγού χάρη σε διαδοχικές εύστοχες βολές και «έχτισαν» εκ νέου διψήφια διαφορά με δύο απανωτά καλάθια του ΜακΚίσικ (59-69). Οι Καταλανοί, ωστόσο, επέστρεψαν ξανά και αυτή τη φορά μείωσαν στο καλάθι με τρίποντο του Λαπροβίτολα (67-69). Η απάντηση ήρθε από τον Κάνααν για να δώσει «οξυγόνο» στον Ολυμπιακό (67-72), ενώ ακολούθησε και ένα έμμεσο τρίποντο από τον Μιλουτίνοφ που έδωσε… αέρα 8 πόντων (67-75) στους Πειραιώτες, 2:50 πριν το τέλος. Η Μπαρτσελόνα έβγαλε και πάλι αντίδραση, εκμεταλλεύτηκε ένα ολέθριο λάθος του Γουόκαπ (αντιαθλητικό φάουλ και αποβολή) με το σκορ στο 70-75 για να βάλει… φωτιά στο ματς (72-75) ένα λεπτό πριν το τέλος. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, δεν έχασε το… μυαλό του, έμεινε συγκεντρωμένος και με δύο σημαντικές βολές του Λαρεντζάκη, ο οποίος πέρασε στη θέση του τραυματία Πετρούσεφ, «αγκάλιασε» τη νίκη (72-77), η οποία ήρθε με το τελικό 75-77.

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 35-44, 54-61, 75-77

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα