Πελκίνιο... (video)

Ο Δημήτρης Πέλκας πέτυχε από ένα εντυπωσιακό (και προσωπικό) γκολ στο ξεκίνημα κάθε ημιχρόνου και οδήγησε τον ΠΑΟΚ στον θρίαμβο με 4-0 επί του «ημιθανή» Παναθηναϊκού, απογειώνοντας τον κόσμο του «δικέφαλου του Βορρά» που είχε για πρώτη φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσει αγώνα στην Τούμπα.

Επεισοδιακό το ματς στη Θεσσαλονίκη,
με πέναλτι, δύο αποβολές κι άλλη μία που δε δόθηκε, αλλά και με μοναδικούς πρωταγωνιστές επιθετικά τους γηπεδούχους. Μπορεί οι «ασπρόμαυροι» να μη διαχειρίστηκαν σωστά το γρήγορο πρώτο γκολ και να «έκατσαν» μέχρι το ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο μέρος και μετά το 2-0... έβγαζαν φωτιές και έδωσαν πανηγυρικό τόνο στην επιτυχία τους.

Ο ΠΑΟΚ είναι για την ώρα δεύτερος, έναν βαθμό πίσω από τον Ολυμπιακό, αλλά περιμένει τον αυριανό αγώνα της ΑΕΚ με την Κέρκυρα, μετά το τέλος του οποίου οι πιθανότητες «λένε» ότι θα έχει επιστρέψει στην τρίτη θέση της Σούπερ Λιγκ. Ενδέκατος πλέον ο Παναθηναϊκός, μόλις 4 βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.

Τα αρχικά πλάνα των δύο προπονητών

Ο Λουτσέσκου παρέταξε τον ΠΑΟΚ με 4-2-3-1, τον Πασχαλάκη στο τέρμα και τους Μάτος, Βαρέλα, Μαλεζά, Κρέσπο από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα. Μαουρίσιο, Κάνιας ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ, με τους Λημνιό, Μακ στις πτέρυγες και τον Πέλκα πίσω από τον προωθημένο Κουλούρη.

Παρόμοια διάταξη επέλεξε και ο Ουζουνίδης για τον Παναθηναϊκό. Στην εστία ήταν ο Διούδης, μπακ οι Κολοβέτσιος (δεξιά), Ινσούα και δίδυμο στα στόπερ οι Κουτρουμπής, Μολέντο. Κουρμπέλης και Λουντ ήταν στον άξονα και οι Γιόχανσον, Βιγιαφάνιες, Καμπέσας συνέθεσαν την τριάδα πίσω από τον Άλτμαν, ο οποίος βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Με το «καλημέρα»

Οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να πάρουν το προβάδισμα με την πρώτη τους ουσιαστικά φάση. Μια φάση που δημιούργησε και τελείωσε μόνος του ο Πέλκας, ο οποίος με ιδανικό πλασέ εκτός περιοχής στο 8' έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» του ανήμπορου να αντιδράσει Διούδη. Κι ενώ οι περισσότεροι περίμεναν ότι το παιχνίδι θα «άναβε» μετά το γρήγορο γκολ, το ακριβώς αντίθετο συνέβη.

Ο Παναθηναϊκός ήταν επιθετικά ανύπαρκτος στο πρώτο ημίχρονο και η μοναδική φορά που ο Πασχαλάκης έπιασε την μπάλα ήταν στο 40' μετά από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βιγιαφάνιες, χωρίς, ωστόσο, ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ να αγχωθεί καν.

Οι «ασπρόμαυροι» από την άλλη, έδωσαν χώρο στους φιλοξενούμενους, αλλά αφού αυτοί... δεν τον ήθελαν ή δεν μπορούσαν να τον εκμεταλλευτούν, δε βρήκαν κι εκείνοι διαδρόμους για την αντίπαλη εστία. Μόνο στο 35' έβαλαν ξανά δύσκολα στον Διούδη, όταν ο Μακ σούταρε από θέση αριστερά στην περιοχή, αλλά ο «πράσινος» πορτιέρε λειτούργησε σωτήρια για την ομάδα του.

Ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο

Ο Ουζουνίδης αντικατέστησε τον Γιόχανσον με τον Χίλιεμαρκ ελπίζοντας σε κάτι στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, όμως κι αυτό άρχισε με τον ίδιο τρόπο. Στο 51' ο Κρέσπο με... πλάγιο βρήκε τον Πέλκα κι αυτός αφού μπήκε στην περιοχή από αριστερά, άδειασε όλη την άμυνα του Παναθηναϊκού και «έσκαψε» την μπάλα πάνω από τον Διούδη για να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του, αλλά και τα προσωπικά του.

Το ντέρμπι έδειχνε να έχει κριθεί. Ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε να έχει τρόπο να αντιδράσει, αλλά κι αν είχε, ήρθε ο Ινσούα να τον αποτελειώσει. Στο 66' ο Αργεντίνος σταμάτησε την μπάλα με το χέρι στην περιοχή μετά από σουτ του Μαουρίσιο και αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του διαιτητή.

Ο Κουλούρης εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι, ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0, ενώ το αριθμητικό πλεονέκτημα των γηπεδούχων, τους έδινε το δικαίωμα να ψάχνουν μια νίκη που θα έμενε στην ιστορία. Αυτή δεν ήρθε, αλλά ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε τουλάχιστον τη μεγαλύτερη νίκη του επί του «τριφυλλιού» (το 4-0 του Αυγούστου του 2002) χάρη στο γκολ του Πρίγιοβιτς στο 77.

Άναψαν τα αίματα

Ο Σέρβος που πέρασε στον αγώνα σαν αλλαγή, τροφοδοτήθηκε με πλάτη στην περιοχή, γύρισε και εκτέλεσε τον αντίπαλο τερματοφύλακα για να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης, εκτός από το σύνολο των παικτών που την ολοκλήρωσαν.

Ο Στυλιαράς στο 79' έδωσε φάουλ του Μάτος στον Χίλιεμαρκ, αλλά δεν έδωσε στον μπακ του ΠΑΟΚ τη δεύτερη κίτρινη, καθώς τράβηξε από πίσω τον Σουηδό. Στο 79', πάντως, απέβαλλε απευθείας τον Μακ, ο οποίος μετά από σπρώξιμο του Βιγιαφάνιες στη φάση, αντέδρασε αντιεπαγγελματικά, αφού με την μπάλα εκτός έσπρωξε τον Αργεντίνο με τα δύο χέρια από τον λαιμό.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου, 4-2-3-1): Πασχαλάκης - Μάτος, Βαρέλα, Μαλεζάς, Κρέσπο - Μαουρίσιο (58' Τσίμιροτ), Κάνιας - Λημνιός (82' Κάμπος), Πέλκας, Μακ - Κουλούρης (73' Πρίγιοβιτς)

Παναθηναϊκός (Ουζουνίδης, 4-2-3-1): Διούδης - Κολοβέτσιος, Κουτρουμπής, Μολέντο, Ινσούα - Κουρμπέλης, Λουντ - Γιόχανσον (46' Χίλιεμαρκ), Βιγιαφάνιες (85' Δώνης), Καμπέσας - Άλτμαν (69' Χουλτ)
Keywords
Τυχαία Θέματα