Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Τι απάντησε στην επιστολή 37 γερουσιαστών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική περίοδο, προκαλώντας μία ακόμη εστία έντασης στις σχέσεις της κυβέρνησής του με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής«,  εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι «αυτή η διακυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Ένα κρίσιμο μέρος αυτού είναι η αναγνώριση της ιστορίας».

Στη
διακομματική επιστολή, της οποίας ηγήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες επικαλούνται τα προηγούμενα ψηφίσματα του Κογκρέσου που αναγνωρίζουν τη γενοκτονία. Το Δεκέμβριο του 2019, η Γερουσία πέρασε ομόφωνα ψήφισμα του Γερουσιαστή Μενέντεζ που επιβεβαίωνε τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ύστερα από ένα σχεδόν ομόφωνο αντίστοιχο ψήφισμα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προεκλογική του υπόσχεση ανέφερε στην απάντησή του στην «Καθημερινή» ο Λευκός Οίκος:
«Ως προεδρικός υποψήφιος, ο πρόεδρος Μπάιντεν μνημόνευσε τα 1,5 εκατ. Αρμενίων ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχασαν τη ζωή τους κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είπε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ, ούτε να παραμείνουμε σιωπηλοί σχετικά με αυτή την φρικώδη εκστρατεία. Και θα σεβόμαστε πάντα την αντοχή του Αρμενικού λαού απέναντι σε μία τόσο μεγάλη τραγωδία. Αυτή η διακυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Ένα κρίσιμο μέρος αυτού είναι η αναγνώριση της ιστορίας».

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

Τι αναφέρει η επιστολή των 37 γερουσιαστών 

Συνολικά 37 γερουσιαστές, με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καλούν τον Τζο Μπάιντεν, να γίνει «ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων».

«Κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων έχουν παραμείνει σιωπηλές για την αλήθεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Σας παροτρύνουμε να σπάσετε αυτό το μοτίβο συνενοχής αναγνωρίζοντας επίσημα ότι η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν γενοκτονία.  Μαζί με την Αρμενική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, τιμούμε τη μνήμη αυτών των θυμάτων και στεκόμαστε σθεναρά ενάντια σε απόπειρες να προσποιηθούμε ότι αυτή η σκόπιμη, οργανωμένη προσπάθεια καταστροφής του αρμενικού λαού ήταν κάτι διαφορετικό από μια γενοκτονία», αναφέρεται επίσης ενώ παρατίθεται και υπενθύμιση στον Αμερικανό πρόεδρο:

«Έχετε δηλώσει σωστά ότι η αμερικανική διπλωματία και η εξωτερική πολιτική πρέπει να βασίζονται στις αξίες μας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των καθολικών δικαιωμάτων. Αυτές οι αξίες απαιτούν να αναγνωρίσουμε την αλήθεια και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μελλοντικές γενοκτονίες και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Μεταξύ των 37 Γερουσιαστών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι ισχυρά ονόματα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος όπως ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Τεντ Κρουζ και η Σούζαν Κόλινς, ενώ μεταξύ των Δημοκρατικών που το υποστήριξαν είναι ο Μπέρνι Σάντερς και η Έιμι Κλόμπουσαρ. Από την λίστα, ωστόσο, λείπουν άλλοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, σε μία ένδειξη ότι οι εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου έχουν υπονομεύσει τη συναίνεση ακόμη και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ σημείωνε πριν από λίγες ημέρες, κατά την έγκριση της υποψηφιότητας της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, πως ελπίζει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα τιμήσει την προεκλογική του υπόσχεση να αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο κ.  Μενέντεζ έχει ηγηθεί πρωτοβουλιών για μία εξωτερική πολιτική που θα αντανακλά σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα στηλιτεύει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τις εθνικές εκκαθαρίσεις και γενοκτονίες. Και όπως έχει επισημάνει στους νέους επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «οι αξίες που επικαλείστε μας καλούν να αναγνωρίσουμε την αλήθεια και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μελλοντικές γενοκτονίες και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Με πληροφορίες από: Καθημερινή, Έθνος, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Όταν ο Ευφράτης έγινε κόκκινος απ’ το αίμα των Αρμενίων. Η γενοκτονία που δεν αναγνώρισαν ποτέ οι Τούρκοι και η δίκη – παρωδία των «υπευθύνων» που εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο Ρούσβελτ Ο νομικός που διατύπωσε πρώτος τον όρο «γενοκτονία», μετά το Β΄ΠΠ. Μελέτησε τις πρακτικές των ναζί και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξόντωση των Ελλήνων από τους Τούρκους 

The post Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Τι απάντησε στην επιστολή 37 γερουσιαστών appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμερικανός, Τζο Μπάιντεν, Γενοκτονία, Αρμενίων,amerikanos, tzo bainten, genoktonia, armenion