Βορίδης: «Η Πράσινη Συμφωνία οφείλει να συνοδεύεται από επιπλέον χρηματοδότηση»

Στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 27 Ιανουαρίου, πήρε μέρος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

ΤοΣυμβούλιο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία της Κροατίας.

Όπως ενημερώνειτο ΥΠΑΑΤ, ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ζήτημα της «ΠράσινηςΣυμφωνίας» κάλεσε, με παρέμβασή του, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να

αποσαφηνίσει τοπλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη στρατηγική τονίζοντας ότι δενμπορούν να υπάρξουν επιπλέον περιβαλλοντικές φιλοδοξίες χωρίς πρόσθετηοικονομική ενίσχυση. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η εν λόγω πρόταση συνιστά πολιτικήδέσμευση η οποία ως εκ τούτου οφείλει να εκφράζεται μέσα από αντίστοιχηδέσμευση χρηματοδότησης και προέτρεψε για ακόμη μία φορά την Επιτροπή ναδιατηρήσει τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα τον προϋπολογισμό.

ΟΥπουργός σημείωσε μάλιστα ότι η επίτευξη των στόχων για το περιβάλλον και τοκλίμα προσφέρουν μία στέρεη βάση για την εξασφάλιση της συμβολής της ΚΑΠ στηνολιστική προσέγγιση της Ένωσης.

Εξάλλου, ο κ. Βορίδης ζήτησε ναεξεταστούν περαιτέρω οι φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιπλέον μείωσηφυτοπροστατευτικών μέσων και λιπασμάτων που περιλαμβάνεται στη νέα στρατηγική«από το αγρόκτημα στο πιάτο». Ο Υπουργός επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξειεπιπλέον πίεση στο παραγωγικό δυναμικό των κρατών μελών και περαιτέρω μείωσητης δυνατότητας καταπολέμησης των επιβλαβών οργανισμών, ενόψει μάλιστα και τωναναδυόμενων απειλών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του αυξανόμενουεξωτερικού εμπορίου. Επ’ αυτού, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι τα κράτη μέλη ήδηαντιμετωπίζουν προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού από εισαγωγές ομοειδώνπροϊόντων από τρίτες χώρες, κατά την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθείδραστικές ουσίες που είναι απαγορευμένες στην Ένωση.

Επιπροσθέτως, έθεσε εκ νέου υπόψιν τουΣυμβουλίου το θέμα της απάτης στα τρόφιμα, η οποία όπως ανέφερε, έχει σοβαρέςεπιπτώσεις στον υγιή ανταγωνισμό της ενιαίας αγοράς, στους καταναλωτές καικυρίως στους παραγωγούς.

«Η απάτη σχετικά με την προέλευση τωντροφίμων και ο σφετερισμός ονομασιών αυθεντικών προϊόντων είναι πτυχές τουφαινομένου, στις οποίες αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Στοπλαίσιο του Συμβουλίου και κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, ο κ. Βορίδης είχετην ευκαιρία να θέσει στον Αμερικανό Υπουργό Γεωργίας, Σόνι Περντού το θέμα τωνδασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Υπουργός τόνισε ότι οιδασμοί αυτοί πλήττουν με ιδιαιτέρως άδικο τρόπο τους παραγωγούς της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης και κατ’ επέκταση και τους Έλληνες αγρότες.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης συναντήθηκε και με τον Ισπανό ομόλογο του, Λούις Πλάνας με τον οποίο συζήτησε το θέμα της περαιτέρω συνεργασίας Ελλάδας - Ισπανίας για την αντιμετώπιση του θέματος της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου.

Τον Υπουργό συνόδευσε στη σύνοδο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

The post Βορίδης: «Η Πράσινη Συμφωνία οφείλει να συνοδεύεται από επιπλέον χρηματοδότηση» appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα