Βορίδης προς Κυριακίδου: Ανάγκη πανευρωπαϊκού μηχανισμού για την απάτη στα τρόφιμα

Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματαΥγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, είχε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου2020 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη σε εξαιρετικόκλίμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υπουργός έθεσε εκ νέουστην Επίτροπο την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί στο σχέδιο της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής για την «Πράσινη Συμφωνία» το θέμα της επισήμανσης των τροφίμων (labeling). Επεσήμανε μάλιστα την απαίτηση των καταναλωτών γιαβέλτιστη πληροφόρηση

που αφορά την προέλευση των τροφίμων, ως μέσο προάσπισηςτης ασφάλειάς τους.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμαπου, όπως είπε, έχει προσλάβει διεθνικό χαρακτήρα και υπονομεύει την ασφάλειατων καταναλωτών, ενώ παράλληλα πλήττει και οικονομικά τον διατροφικό κλάδο. ΟΥπουργός ανέδειξε μάλιστα την αναγκαιότητα να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναςαποτελεσματικότερος μηχανισμός που θα συντονίζει τις ελεγκτικές αρχές κάθεχώρας μέσω της ανταλλαγής σχετικών πληροφοριών.

Από την πλευρά της η κ. Κυριακίδου, η οποία επισκέπτεταιγια πρώτη φορά τη χώρα μας υπό την ιδιότητα της Επιτρόπου, ευχαρίστησε τονΥπουργό για τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιλυθούν τα ζητήματα που υπάρχουνστον κλάδο των τροφίμων και δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει προκειμένου η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή και οι αρμόδιες υπηρεσίες της να παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή στη χώραμας.

Έπαινοι για τα μέτρα πρόληψης της ΑΠΧ

Η Επίτροπος επαίνεσε μάλιστα για ακόμη μία φορά τη χώρα μας για τα μέτρα πρόληψης κατά της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων που έχει λάβει η ηγεσία του Υπουργείου σε συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες του και αφού εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στην προστασία της βιοασφάλειας των Ευρωπαίων καταναλωτών, δεσμεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιμετώπιση της ζωονόσου.

Η κ. Κυριακίδου τοποθέτησε την παρουσίαση από την ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή του στρατηγικού σχεδίου για τη βιωσιμότητα των τροφίμων «Από το χωράφιστο ράφι» που περιλαμβάνεται στην «Πράσινη Συμφωνία» για την άνοιξη του 2020και τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο διαμορφώνεται μέσα από μία ολιστικήπροσέγγιση με γνώμονα την ασφάλεια του καταναλωτή στην οποία θα περιλαμβάνεται,μεταξύ άλλων, και πρόνοια για την ευζωία των ζώων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στοπλαίσιο αυτό πρόκειται να διατεθούν πόροι για τα βιώσιμα συστήματα παραγωγής(Κοινή Αγροτική Πολιτική και μηχανισμοί μετάβασης) ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώοι οποίοι μέσω μόχλευσης σε δάνεια και επενδύσεις δύνανται να ανέλθουν στα 2δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Κυριακίδουενημερώθηκε από τον Υπουργό για το εθνικό σχέδιο φυτοπροστασίας που έχει τεθείσε διαβούλευση, με τον κ. Βορίδη να σημειώνει ότι πρόθεση του Υπουργείου είναινα υπάρξει στοχευμένη φυτοπροστασία μέσα από την ορθολογική χρήση τωνσκευασμάτων και της ευαισθητοποίησης των αγροτών μέσα από την εκπαίδευσή τουςπου προβλέπεται στο σχετικό σχέδιο.

Τέλος, ο Υπουργός έθεσε υπόψιν της Επιτρόπου το εθνικό σύστημα διαχείρισης του ζητήματος της μικροβιακής αντοχής που έχει εκπονηθεί και για το οποίο αναμένεται η έγκριση και άμεση εφαρμογή του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Δημήτρης Ζαμπέλας.

The post Βορίδης προς Κυριακίδου: Ανάγκη πανευρωπαϊκού μηχανισμού για την απάτη στα τρόφιμα appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα