Το ελληνικό αιγοπρόβειο κρέας συστήνεται στο σουηδικό κοινό

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής εκτατικήςαιγοπροβατοτροφίας έδειξε το σουηδικό κοινό, στη διάρκεια της εκδήλωσης πουπραγματοποίησε η ΕΔΟΚ την Πέμπτη 23/1στη Στοκχόλμη τηςΣουηδίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature.

Το κεντρικό μήνυμα που έστειλε η ΔιεπαγγελματικήΚρέατος στους Σουηδούς καταναλωτές, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σεπεριβαλλοντικά θέματα, ήταν ότι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία αποδίδει προϊόντα υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας,που προάγουν την οικονομική ανάπτυξηκαι

ταυτόχρονα η παραγωγή τους διαφυλάττειτο περιβάλλον.

Από αριστερά: ο Ελ. Γίτσας, πρόεδρος της ΕΔΟΚ, ο Ανδ. Φρυγανάς, πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία, και η Β. Κωστοπούλου, συντονίστρια της καμπάνιας Signed by Nature

Το εναρκτήριο «λάκτισμα» της εκδήλωσης έδωσε με τονχαιρετισμό του ο Οικονομικός και Εμπορικός Ακόλουθος της Ελλάδας στη Σουηδία ΠαντελήςΓιαννούλης, δίνοντας τη σκυτάλη στον Έλληνα Πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά οοποίος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία ανήκει στιςπαραδοσιακές κτηνοτροφικές πρακτικές της χώρας μας, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπεινα αναδεικνύει τα ποιοτικάχαρακτηριστικά της και τα συγκριτικάπλεονεκτήματα. Ο Πρέσβης συνεχάρη την ΕΔΟΚ για τη διοργάνωση τηςεκδήλωσης, εκφράζοντας την ευχή να πραγματοποιηθούν και στο μέλλον αντίστοιχεςπροσπάθειες, καθότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη Σουηδία για τα μηνύματαπου κομίζει το πρόγραμμα Signed by Nature.

Στη σημασία της αιγοπροβατοτροφίας ως μοχλού ανάπτυξης για τον πρωτογενήτομέα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Ελευθέριος Γίτσας ενώ στάθηκειδιαιτέρως στην υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Τα βασικά μηνύματα του Signed by Nature ανέπτυξε η Βίκυ Κωστοπούλου, συντονίστρια του προγράμματος.Η βιώσιμη παραγωγή κρέατος αιγών καιπροβάτων, που φέρει την «υπογραφή της φύσης» συμβάλλει στη διάσωση του πολιτιστικού πλούτου,παράγει υψηλής ποιότητας κρέας,έχει θετικό οικολογικό αποτύπωμα,προστατεύει από φυσικές καταστροφές και βοηθά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ειδικά το τελευταίομήνυμα ήταν που προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, οι οποίοιστάθηκαν, υποβάλλοντας και ερωτήσεις, στο ζήτημα της συμβολής τηςαιγοπροβατοτροφίας στη διαμόρφωση και διατήρηση του χαρακτηριστικού ελληνικούτοπίου, κάτι που αναδείχθηκε από την εκδήλωση.

Ανάμεσα στους 70καλεσμένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν ο Κύπριος Πρέσβης, Σώτος Λιασίδης,μέλη από το Culinary Club της Σουηδίας, δημοσιογράφοι, bloggers, chef,εισαγωγείς και διανομείς, οι οποίοι «έκλεισαν» ραντεβού για την επόμενηεκδήλωση στη Στοκχόλμη, που θα πραγματοποιηθεί κατά το 2ο έτος του προγράμματοςSigned by Nature.

Μενούγια διαφορετικές γαστρονομικές ανάγκες

Το μενού που γεύθηκαν οι προσκεκλημένοι επιμελήθηκε ο executive σεφ και πρόεδρος της Brigade, Νίκος Φωτιάδης, και αναδείκνυε τουςδιαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το αίγειο και πρόβειο κρέας μπορεί νακαλύψει διαφορετικές γαστρονομικές ανάγκες. Το μενού άνοιξε με ένα cappuccino από ζωμό πρόβειου κρέατος και αφρό άγριων χόρτων καισυνέχισε με σειρά από finger food όπως μπέργκερ από πρόβειο κρέας με πουρέ κόκκινηςπιπεριάς και μαγιονέζα μαστίχας, τριαντάφυλλο από προσούτο προβατίνας, μικρόσουβλάκι λουκάνικο πρόβειο με ελιά και φέτα, πρόβειος γύρος με πουρέ πατάταςκαι κρόκο Κοζάνης, ταρτάρ κατσικίσιου κρέατος. Ήταν, δηλαδή, ενδεικτικό τωνγαστρονομικών δημιουργιών που μπορεί να σερβίρει ένα catering, μεαίγειο και πρόβειο κρέας.

Το κυρίως πιάτο, που έδινε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τη χρήση του αίγειου και πρόβειου κρέατος σε κουζίνα υψηλών αξιώσεων gourmet εστιατορίου, ήταν φιλέτο αρνιού με κρούστα από φιστίκι Αιγίνης, πουρέ κολοκύθας με περγαμόντο και μπάρα σελινόριζας με σάλτσα μαυροδάφνης και ελληνική τρούφα Ολύμπου.

Τέλος, παρουσιάστηκαν παραδοσιακά πιάτα που έχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας, και συγκεκριμένα κατσικάκι φρικασέ με άγρια ελληνικά χόρτα, αρνάκι ψητό με πατάτες φούρνου και παϊδάκια ψητά.

The post Το ελληνικό αιγοπρόβειο κρέας συστήνεται στο σουηδικό κοινό appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
φρυγανάς στοκχόλμη
Τυχαία Θέματα