Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τις διατροφικές συνήθειες των Κινέζων – Στροφή στο βόειο κρέας

Κατά 11% αυξήθηκε το 2019 η κατανάλωση βόειου κρέατος στην Κίνα φθάνοντας στα 8,33 εκατομμύρια τόνους, με την κατά κεφαλή κατανάλωση να κάνει ένα άλμα από τα 4,88 κιλά το 2016 στα 5,95 κιλά το 2019.

Τα στοιχεία δείχνουνεπίσης ότι η παραγωγή βόειου κρέατος αυξήθηκε πέρυσι κατά 4%, φθάνοντας στον συνολικόόγκο των 6,67 εκατομμυρίων τόνων, δημιουργώντας χώρο για εισαγωγές 1,66εκατομμυρίων τόνων. Επιτεύχθηκε έτσι μια αύξηση 60% στις εισαγωγές βόειου σεσύγκριση με το 2018. Είναι μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί φέτος καθώς ηέλλειψη χοιρινού κρέατος που δημιούργησε στην κινεζική αγορά η

κρίση της αφρικανικήςπανώλους των χοίρων σπρώχνει τους καταναλωτές να βρουν λύσεις εναλλακτικές στοχοιρινό. Επιπλέον, γίνεται σιγά-σιγά φανερό ότι ο νέος κορωνοϊός άφησε τασημάδια του στις καταναλωτικές συνήθειες των Κινέζων.

Ο συνδυασμόςαυτών των δύο παραγόντων είναι πιθανό να ευνοήσει στην Κίνα το βόειο κρέας καισυνεπώς να δούμε περαιτέρω δυναμική άνοδο στις εισαγωγές. Ως αποτέλεσμα όλωναυτών, οι αναλυτές αναμένουν για το 2020 το συνολικό όγκο εισαγωγών βόειου ναανέλθει στα 2,2 εκατ. τόνους.

Λίγο μόλιςκαιρό μετά τη χαλάρωση περιορισμών και απαγορεύσεων στην Κίνα, εμφανίστηκαν καιοι πρώτες έρευνες που δείχνουν πώς επηρέασε η έκτακτη αυτή κατάσταση, τις καταναλωτικέςσυνήθειες.

Χαρακτηριστικά,κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, το 79% των Κινέζων καταναλωτώναύξησαν το μαγείρεμα στο σπίτι, ενώ μόνο το 4% ανέφεραν μείωση στα σπιτικά γεύματα.Το 32% των εύπορων Κινέζων καταναλωτών ανέφεραν αύξηση της κατανάλωσης βοείουκρέατος και μόνο το 5% μείωσε την πρόσληψη.

Γίνεταιμάλλον σαφές ότι οι κινεζικές καταναλωτικές συνήθειες άλλαξαν σημαντικά κατά τιςημέρες του εγκλεισμού, και παραμένει ερωτηματικό πόσο κάποιες από τις αλλαγές αυτέςθα αποκτήσουν πιο μόνιμο χαρακτήρα. Τις αλλαγές αυτές αποτυπώνει μελέτη τουΟργανισμού Κτηνοτροφίας και Κρέατος της Αυστραλίας (MLA). Πιο αναλυτικά, αλλαγέςκαταγράφονται στα εξής στοιχεία:

1. Συνήθειες προετοιμασίας γευμάτων:περισσότερο μαγείρεμα στο σπίτι με φρέσκα προϊόντα και κρέας, καθώς και δοκιμασίανέων μεθόδων μαγειρέματος του βόειου.

- Ουποχρεωτικός εγκλεισμός σήμαινε ότι οι καταναλωτές βασίζονταν κυρίως στομαγείρεμα στο σπίτι, και μόνο περιστασιακά σε έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμαγια μαγείρεμα τρόφιμα.

- Οιπερισσότεροι καταναλωτές αναφέρουν αυξημένη κατανάλωση νωπού κρέατος και άλλωννωπών προϊόντων λόγω του σημαντικού ρόλου που πιστεύεται ότι διαδραματίζουνστην υγεία, και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

- Οικαταναλωτές επέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό σε παραδοσιακά, οικεία πιάτα με βόειοκρέας που συνδέονται με τη χειμερινή περίοδο, όπως οι σούπες.

- Κατά τηδιάρκεια της απομόνωσης στο σπίτι, πολλοί καταναλωτές λένε ότι ανακάλυψαν εκνέου τη χαρά του μαγειρέματος και πολλοί νεότεροι το έκαναν για πρώτη φορά,έχοντας περισσότερο χρόνο και κίνητρα να δοκιμάσουν διαφορετικά πιάτα καιμεθόδους μαγειρέματος για ποικιλία.

2. Ο ρόλος του κόκκινου κρέατος στηδιατροφή: αύξηση κατανάλωσης βόειου κρέατος ως πιο θρεπτική και ασφαλέστερηπρωτεΐνη, αλλά και βασικός παράγοντας σε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή.

- Αν και οιερωτηθέντες ήταν ήδη τακτικοί καταναλωτές βόειου κρέατος πριν από το ξέσπασματου COVID-19, το ένα τρίτο εξ αυτών ανέφερε ότι στη διάρκεια της πανδημίας κατανάλωνεακόμη περισσότερο βόειο κρέας, όπως επίσης και αρνί, και λιγότερο χοιρινό,πουλερικά και ψάρια.

- Αυτοί οιεύποροι, μορφωμένοι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στο βόειο κρέας σε σχέσημε άλλες πρωτεΐνες πιστεύοντας ότι έχει υψηλότερη διατροφική αξία, και συνεπώς υποστηρίζεικαλύτερα τη συνολική υγεία και το ανοσοποιητικό.

3. Πώς αγοράζουν κρέας: προτεραιότηταστην ασφάλεια, την ποιότητα, τη διαθρεπτική αξία και τη χώρα προέλευσης, στοιχείατα οποία ενισχύουν την υγεία.

- Προ της πανδημίας,βασικοί λόγοι αγοράς βόειου κρέατος για κατανάλωση στο σπίτι ήταν η ασφάλεια, ηφρεσκότητα, η ποιότητα και η χώρα προέλευσης. Η επέλαση του νέου κορωνοϊού οδήγησετους καταναλωτές να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε αυτά, αλλά ενδυνάμωσε ιδιαιτέρωςκριτήρια όπως: ενίσχυση του ανοσοποιητικού, χώρα προέλευσης, φυσικό προϊόν.

- Στην κατανάλωση μειώθηκε το κατεψυγμένο βόειο κρέας και εκδηλώθηκε η προτίμηση στο φρέσκο προϊόν, το οποίο θεωρήθηκε πιο θρεπτικό.

- Στην πλειονότητά τους οι καταναλωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία και την άμυνα του οργανισμού μετά το τέλος της πανδημίας, με κρέατα όπως το βόειο και το αρνί να διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή.

[Πηγή: euromeatnews]

The post Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τις διατροφικές συνήθειες των Κινέζων – Στροφή στο βόειο κρέας appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα