Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Σοβαρές επιπλοκές από την πανδημία για τις μικρές επιχειρήσεις

7 στις 10 επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους7 στις 10 επιχειρήσεις, θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη ρευστότητας1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επεκταθεί για τουλάχιστον 6 μήνες

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξεη έκτακτηέρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ,

που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία MARCAE.

Η έρευνα αποσκοπούσε στην καταγραφή και εκτίμηση των επιπτώσεων και τηςσυμπεριφοράς των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στα μέτρα που ελήφθησανγια τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα βασικάευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι:

Μόλις τατελευταία 2 χρόνια οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει αργάαλλά σταθερά να ανακάμπτουν από την δεκαετή οικονομική κρίση, οι συνέπειες τηςοποίας ήταν εντονότερες για αυτές. Το ξέσπασμα της πανδημίας έρχεται ναδημιουργήσει μια νέα πολυ-επίπεδη κρίση οι επιπτώσεις της οποίας δεν είναιδυνατόν ακόμα να υπολογιστούν.

Η κατάγενική ομολογία έγκαιρη απόφαση της κυβέρνησης για λήψη εκτεταμένωνπεριοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας έχει βοηθήσει τηνελληνική κοινωνία και οικονομία να αποφύγουν τα χειρότερα των συνεπειών τηςυγειονομικής κρίσης. Από την άλλη, όμως, ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσηςπροκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην οικονομική και κοινωνική λειτουργία. Ο χρόνοςπου θα απαιτηθεί για την αποτελεσματική της αντιμετώπιση θα καθορίσει τόσο τηνδιάρκεια όσο και την έκταση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για τηναντιμετώπιση των παρεπόμενων παρενεργειών. Το βάθος, το εύρος και η κατεύθυνσητης κρατικής παρέμβασης είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν το πόσο ανώδυνα ήεπώδυνα θα ξεπεράσουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση.

Με βάση ταπαραπάνω, η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για δομικόμετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς οι προσπάθειες και τα μέτραπου θα ληφθούν την «επόμενη μέρα» θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα σταιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομίας και των επιχειρήσεων που τηνσυναπαρτίζουν. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (99%) είναι μικρές και πολύμικρές επιχειρήσεις και χαρακτηρίζονται ως «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. Ο όροςαυτός αναφέρεται κυρίως στην συνεισφορά τους ως προς την κοινωνική συνοχή. Ηδιάρρηξη της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας ισοδυναμεί με διάρρηξη της κοινωνικήςσυνοχής.

Επειδή, στηνπραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τη διάρκεια της παρούσας υγειονομικήςκρίσης, η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι απαιτούνται μέτρα στήριξης προσανατολισμένασε δύο βασικές κατευθύνσεις:

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων Κάλυψη της απώλειας των εισοδημάτων. Η κάλυψη αυτή θα πρέπει να ξεπεράσει το στενόχωρο μέτρο των αποσπασματικών επιδομάτων.

[ Photo by Ben Garratt on Unsplash]

The post Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Σοβαρές επιπλοκές από την πανδημία για τις μικρές επιχειρήσεις appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα