COVID-19: Τι ανησυχεί τώρα την ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος

Η αλήθεια είναι ότι την περιμέναμε νωρίτερα, κι όχι 4-5 εβδομάδες μετά τηνέξαρση της πανδημίας Covid-19, όμως έστωκαι τώρα η παρέμβαση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών επεξεργασίας κρέατος έχειμερικά κρίσιμα ζητήματα να αναδείξει.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωπαϊκός φορέας των επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος, η CLITRAVI, αναφέρει ότι η πανδημία ήρθε σε μια δύσκολη για τον κλάδο στιγμή, καθότι από τις αρχές του 2019 «ο τομέας μας τελεί υπό πίεση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών στο χοιρινό κρέας,

που οφείλεται κυρίως στις μαζικές εισαγωγές χοιρινού από την Κίνα, όπου η αφρικανική πανώλη των χοίρων έπληξε δραματικά τον πληθυσμό χοίρων».

Εν τούτοις, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, η ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργασίαςκρέατος άντεξε και συνέβαλε καθοριστικά στην επισιτιστική ασφάλεια και τηνεπάρκεια προϊόντος στην αγορά, υπογραμμίζουν οι βιομηχανίες του κλάδουπαραθέτοντας όμως και τις ανησυχίες τους που προκύπτουν από την κατάσταση πουντε φάκτο δημιούργησαν οι έκτακτες περιστάσεις.

Αρχικά, η CLITRAVI εκφράζει τονπροβληματισμό της για τη σημαντικήμείωση πωλήσεων στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης. Τα επεξεργασμένα προϊόντακρέατος είναι τρόφιμο που συνδέεται έντονα και με κοινωνικές και ευχάριστες στιγμές,επομένως «το κλείσιμο των υπηρεσιών εστίασης (Ho.re.ca) έχει μεγάλη επίδραση στημείωση πωλήσεων, η οποία μόνο εν μέρει αντισταθμίζεται από την αύξηση τωνπωλήσεων στο σούπερ μάρκετ».

Το δύσκολο αυτό περιβάλλον σε συνδυασμό με το σημαντικό κόστος που επιφέρουνη διατήρηση συνθηκών υγιεινής στους χώρους εργασίας και η παροχή προστατευτικώνσυσκευών στους υπαλλήλους, συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο γιατις επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, αναφέρει η CLITRAVI, όμως υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό: οι σημαντικοίπεριορισμοί που επιβλήθηκαν δημιούργησαν δυσκολίες στην ελεύθερη διακίνησηβασικών αγαθών, υπηρεσιών και εργαζομένων, και αυτό συσσώρευσε ακόμη μεγαλύτεραπροβλήματα.

Απέναντι σε όλα αυτά, και προκειμένου να δοθεί ώθηση στη διαδικασίαανάκαμψης που είναι αναγκαία από εδώ και στο εξής, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίεςεπεξεργασίας κρέατος προτρέπουν την Κομισιόν στη λήψη αποφάσεων και πρόσθετωνμέτρων. Πιο συγκεκριμένα, καλεί την Κομισιόν να:

1. Διατηρήσει την ακεραιότητα της ΕσωτερικήςΑγοράς. Η λειτουργίατης Ενιαίας Αγοράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον μετριασμό της κρίσης καιτην επιτάχυνση της ανάκαμψης αμέσως μόλις περιοριστεί η πανδημία. Δεν μπορείνα υπάρχει ούτε ανάκαμψη ούτε Πράσινη Συμφωνία χωρίς μια συμφωνία για την ΕσωτερικήΑγορά που θα βάζει τέρμα στον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς και στιςστρεβλώσεις ανταγωνισμού που προκαλούνται από εθνικές κυβερνήσεις (η επισήμανσηπροέλευσης είναι μάλιστα ένα παράδειγμα που χρησιμοποιεί η CLITRAVI).

2. Επαναπροσδιορίσει τη Στρατηγική «απότη φάρμα στο πιάτο». Ηκατάσταση έκτακτης ανάγκης του COVID-19 θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στηνοικονομία και τη ζωή των πολιτών και αναμένεται σημαντική ύφεση. Ως εκ τούτου,για να δημιουργηθούν οι συνθήκες άμεσης ανάκαμψης, η βιομηχανία καλεί την Κομισιόννα επαναπροσδιορίσει τη Στρατηγική«από τη φάρμα στο πιάτο». Θαχρειαστεί, λένε, μια ισορροπημένη προσέγγιση χωρίς διακρίσεις και με τηδημιουργία μηχανισμών υποστήριξης για τον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων. Μια Κοινή Πολιτική Τροφίμων θεωρείται,έτσι, σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει να επανεκκινήσει η οικονομική βιωσιμότητατης ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων.

Επιπλέον, και αυτό έχει επίσης μεγάλη σημασία, η βιομηχανία επισημαίνει ότι στη διάρκεια αυτής της έκτακτης κατάστασης που διανύουμε, η παγκόσμια ρύπανση έχει μειωθεί κατά 50% μολονότι η εκτροφή ζώων εξακολουθεί να διατηρεί τον κανονικό κύκλο της. «Κατά συνέπεια, η συζήτηση για τον αντίκτυπο που έχει ο τομέας της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον, πρέπει να επανεξεταστεί».

3. Αναγνωρίσει τη συνεισφορά του τομέα επεξεργασίας κρέατος στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Τα κύρια μηνύματα που εκπέμπουν οι δημόσιες Αρχές υπογραμμίζουν το ρόλο αγροτών και λιανεμπορίου στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, όμως ταυτόχρονα διαβλέπει έλλειψη γνώσης σχετικά με τις προσπάθειες που κατέβαλε επίσης η επεξεργασία κρέατος. «Προτρέπουμε σε αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ρόλο που είχαν οι μεταποιητές στο να διατηρηθεί αποτελεσματική η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, χωρίς σημαντικές ελλείψεις που θα μπορούσαν να έχουν δραματικές συνέπειες για τους πολίτες» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η CLITRAVI.

[ Photo by Jess May Russell on Unsplash]

The post COVID-19: Τι ανησυχεί τώρα την ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα